Започна подмяната на канализацията на две улици в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 29 Авг. 2019
246 четения

Първа копка на дейностите по проекта за подмяната на канализацията по улиците “Мано Тодоров” и “Хан Крум” беше направена в Горна Оряховица. Реконструкцията започна от кръстовището между улиците “Хан Крум” и “Панайот Цвикев”, където ще бъде връзката между старата и новата канализация. Заедно с това ще се изгради и нова шахта на “Хан Крум”, което ще бъде и най-сложната част от работата и ще отнеме най-много време.
Проектът предвижда подмяна на 1,7 км тръби. Той е на стойност 1,5 млн. лв., подсигурени по ПУДООС, а срокът за изпълнение е 52 дни, но се очаква да бъде удължен, ако есента е дъждовна. Изпълнител е “Консорциум Раховец – БКС” ДЗЗД.
“Това е един от най-сложните проекти, които сме изпълнявали, тъй като дейностите са в централната част на града и трафикът е много натоварен”, заяви кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Той не пропусна да се извини на гражданите за неудобствата, които ще съпътстват реализацията на проекта. “Този ремонт е много важен и от него ще има ползи за много хора. От подмяната на тръбите зависи дали ще продължи да се развива новият квартал под местността Чуруковец. В момента не се издават разрешителни за строеж там, а чакат немалко проекти, защото съществуващата ВиК мрежа не може да поеме нови абонати. Това е един от най-старите колектори в града, правен е през 70-те години на миналия век и вече не може да поеме водите на всички нови жилищни сгради и търговски обекти. Дори при немного обилен дъжд се появяват проблеми с отичането на водите, които ще бъдат решени след поставянето на новите много по-големи тръби”, допълни инж. Добрев. По думите му след подмяната на канала ще стане възможно и пълното преасфалтиране на улиците, които в момента са в лошо състояние, но това се очаква да стане през следващата година.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Б.БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново