Започна подготовката за проектиране на Северния обходен път на Г. Оряховица

Публикувано на вт, 23 Ное. 2021
485 четения

Община Г. Оряховица започна подготовката за проектиране на Северния обходен път, който ще свързва града с АМ “Хемус”. Целта е с изграждането на трасето да се осигури бърза транспортна връзка с аутобана и извеждане на тежкия трафик от населените места в района. Вече е обявена и обществената поръчка за изготвяне на парцеларен план и за идеен проект за обходния път. Процедурата е разделена в две обособени позиции. Прогнозната стойност на поръчката е 47 919 лв. без ДДС, осигурени от общинския бюджет. Първата позиция е за изготвяне на парцеларен план, който служи за урегулиране на собствеността и доказване на необходимостта от одържавяване на терените, нужни за изграждане на обекта. Втората позиция е за идеен проект за нови участъци на Северния обходен път.
Стартирането на процедурата е първата подготвителна стъпка, след която ще се търси финансиране от външни източници за проекта, който по неофициална информация ще струва около 20 млн. лв.
Според експертите Северният обходен път ще бъде с габарит “Г 10,5”, с преобладаващо товарно движение. В определени участъци, съгласно нормативните изисквания, може да се предвиди и трета лента за движение. Трасето ще започва северно от Г. Оряхoвица в района на транспортен възел “Честово”. Ще преминава северно от с. Правда и ще се включва в съществуващия общински път, който е необходимо да бъде доизграден. Предвижда се обходният път да продължи на север по съществуващия общински път към с. Янтра, който трябва да се разшири. Южно от с. Янтра, западно от общинския път, ще бъде изградено ново трасе до включването му в път III-5003. Необходимо е също разширяване на третокласния път, съответно привеждането му в проектния габарит до включването му в републиканския път I-5. Оттам транспортният поток ще достига до проектното трасе на АМ “Хемус”. Планираното трасе на обходния път е съгласувано с Агенция “Пътна инфраструктура”, която след това ще го стопанисва.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново