Задължително избираме код и за градски разговор

Публикувано на ср, 29 ян. 2014
640 четения

От днес вече задължително ще трябва да се набира кодът на селището и при воденето на градски разговори във фиксираните мрежи.

Това означава, че ако досега потребителите са провеждали разговорите със своите съграждани само с набирането на съответния телефонен номер – например “2345”, то сега те ще трябва да добавят 0 + код на съответното населено място + “2345” – както правят, когато желаят да проведат междуградски разговор. Независимо от промяната в начина на набиране, тези разговори ще продължат да се таксуват като градски.

От 1 април 2014 г. населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, ще бъдат обединени в един регион с общ код. Това реално няма да доведе до промяна на телефонните номера на потребителите, но към телефонния номер ще се добавят една или две цифри от стария код. Например настоящият телефонен код на град Елин Пелин е 725.

След влизане в сила на промяната кодът ще стане 072, а за да проведем градски разговор, ще трябва да наберем 072 (код) + 5 (нова цифра, която се добавя към номера) + стария телефонен номер, обясняват от Виваком.

От компанията посочват, че след 1 април тази година междуградските разговори във всички населени места, обединени от общ географски код, ще са на цената на градски разговор. Причина за всичко това е необходимостта от окрупняване на броя географски кодове.

Понастоящем те възлизат на 2085 броя, а след промените броят им ще намалее до около 100. По този начин КРС освобождава ресурс, който може да бъде използван от бъдещи доставчици на фиксирани телефонни услуги.

Промените не засягат набирането на спешните номера като 112.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново