За Световния Ден на книгата в лясковската библиотека бе представен фентъзи роман

Публикувано на чт, 23 апр. 2015
785 четения

По повод днешния Световeн ден на книгата и авторското право, лясковското читалище организира представяне на книга на писателка, учила и живяла в Лясковец. Представянето на романа „Утрото на осмия ден” на Василиса Мей се състоя в читалнята на библиотеката на читалище „Напредък-1870”. Василиса Мей е псевдоним на Моника Атанасова,  родена в Г. Оряховица на 14 януари 1968 г., като изборът на авторски псевдоним не е случаен. Свързва се с датата, на която е родена – 14 януари, когато е Васильовден по стар стил и препраща към запомнящата се героиня от приказките – Василиса Прекрасна. Моника израства в Лясковец, учила е в ЕСПУ „М. Райкович”, след което завършва теология и психология в ПУ „Паисий Хилендарски”. В момента живее и работи в Кърджали, където е директор на Общинско предприятие „Обредни дейности”.

„Утрото на осмия ден” е в проект от 2006 г., претърпява развитие като идея и е изоставен за дълго като файл в компютъра й. Първоначалният замисъл е свързан с извънземния разум, в който авторката вярва, но идеята й претърпява трансформация. Втората част „Зачатие в бездната” е написана за 4 месеца. Авторката има готова и трета книга фентъзи: „Чувствени светове,” която третира идеята за раждането на новия човек и дава едно съвсем различно мнение за скалните ниши в Родопите – едно място, което я зарежда с неподозирана енергия.

„Моят поглед върху историята, човешките отношения и библейските сказания е доста нетрадиционен, но кой казва, че натрапените ни мнения са правилните? Човек затова е човек, за да може да търси, предполага, променя, да гради и да върви напред!… ” – разказва за собствения си светоглед писателката, израсла в Лясковец. Романът, който авторката представи е една смразяваща кръвта приказка за началото на Апокалипсиса. Темата засяга въпроса „Обречен ли е на гибел светът на хората?” Действието се развива в рамките на 24 часа – едно денонощие на стресиращи събития, разгръщащи се на две плоскости – човешкия свят и дълбините на ада. Духовната борба между доброто и злото се прехвърля в материалния свят на хората. Казано в резюме, книгата грабва с динамиката и приключенията, а събитията повличат във водовъртежа си различни човешки съдби, променят животи и сгромолясват представите за нормално съществуване. В крайна сметка с романа си писателката постига желаното – успява да представи света в по-различна светлина. Светлина, в която изпъква духовният човек, светлина, в която победата на доброто над злото е факт. Попитана защо избира фентъзи жанра, Василиса Мей казва: „Избрах го, защото чрез него могат да се кажат много истини, които не могат сериозно да бъдат оспорени и оборени, фентъзито винаги е бягство от реалността”. След презентацията на романа, в кратко експозе своя прочит за творбата представи Росица Петрова, ръководител на литературния читалищен клуб „Вдъхновение”, а авторката разказа за себе си и за своя творчески път. От името на кмета на община Лясковец д-р Гецова и от читалищното ръководство, Моника Атанасова получи поздравления и цветя. Романът й е закупен от лясковската библиотека за читателите, а всеки желаещ можеше да си го купи лично от авторката в деня на представянето, заедно с автограф.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново