За седма година в Златарица избраха най-вкусната туршия и най-лютата ракия

Публикувано на вт, 2 Дек. 2014
1081 четения

20 майстори на туршии и 12 на домашни ракии се съревноваваха в тазгодишния празник на народните храни в Златарица.

20 туршии и 12 домашни ракии бяха оценявани тази година на празника на народните храни в Златарица. Съревнованието за най-вкусната туршия и най-лютата ракия се проведе за седма поредна година и за първи път беше на открито на градския площад.

Майсторлъкът в приготвянето на туршиите беше оценяван от мултиобщинско жури. Оригиналността на рецептата и изпълнението – дали не е прекалено кисело, солено или сладко и съчетанието на вкусовите качества и естетически вид на туршиите оценяваха Даниела Арабаджиева, председател на ОбС в Лясковец, Анелия Димитрова, секретар на Община Горна Оряховица и Кръстинка Косеркова, секретар на пенсионерския клуб “Будители” в Златарица. За журито участниците бяха анонимни и по традиция на бурканите имаше залепени само номера. С приза за майстор на най-вкусната туршия се окичи мъж. Йордан Нонкин спечели тава с керамично покритие. Подгласници му станаха Нели Джундурова-Колева и Надка Добрева, които бяха наградени с керамично гърне и стелаж за зеленчуци.

По-оспорвано се оказа съревнованието за най-люта домашна ракия. За участие в конкурса бяха допуснати участници, донесли минимум по половин литър от ракията си. 12 майстори на огненото питие се включиха в конкурса като повечето от тях бяха донесли по няколко вида ракии. Трима кметове оценяваха домашните ракии – Емануил Манолов на Павликени, Дилян Млъзев на Елена и домакинът Пенчо Чанев. Единодушно за най-добра беше определена ракията на инж. Никола Радев и той получи за награда ръчна пръскачка. Втори остана Бисер Чинов и трети – Нешо Пътаров, които взеха утешителните награди стъклена дамаджана и лозарска ножица. Специалната награда на кмета Чанев беше връчена на Иван Вачков, участвал в конкурса с ракия анасонлийка. За доброто настроение на всички свири и пя оркестър “Репортерите”.

Повод за този празник е легендата, че малко преди паметната битка Сюлейман паша бил толкова сигурен в превземането на Търново, че поръчал да се събират брашно, мед и орехи, за да отпразнуват войниците му победата. След намесата на Пермския полк турските войски претърпяват пълна загуба и за руските освободители остават събраните храни, произведени от хората в Златарица. Направена е богата трапеза, която поставя началото и на този празник, разказа кметът Пенчо Чанев.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Община Златарица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново