За десети път сe състоя лясковския конкурс за рисунка „Цоньо Калчев”

Публикувано на пт, 29 май 2015
973 четения

           В лясковското село Джулюница тържествено бяха връчени наградите на победителите в десетото юбилейно издание на конкурса за детска рисунка „Цоньо Калчев”. От четири  години надпреварата е със статут на Областен конкурс и всяка година през месец май специално жури разглежда и оценява творбите на рисуващите.

            Гости на официалното откриване на изложбата и награждаването на призьорите бяха кметът на общината д-р Гецова, председателят на журито Мариета Гъркова – старши експерт в Областна администрация, зам. кметът на община Лясковец Георги Петров, учители.

          Тази година в конкурса се съревноваваха 33 творби, а темата беше „На крилете на мечтите”. С най-многобройни творби се представи СОУ „Максим Райкович”, гр. Лясковец, имаше участници и от Джулюница, Писарево и Горна Оряховица.

              И тази година учениците рисуваха илюстрации по произведенията и живота на джулюнския детски поет Цоньо Калчев, известен най-вече със стихотворението си „Сладкопойна чучулига”. Представените рисунки бяха в първа и втора възрастова групи – І-ІV клас, и средношколци – V-VІІІ клас. В десетото издание на съревнованието за пореден път бяха показани оригинални композиционни решения и включване на разнообразни техники в изработката на творбите, а във всяка една рисунка се изявява творческата индивидуалност на автора й. Изложбата даде възможност на присъстващите да видят творческите търсения на малките художници и техните постижения.

              За авторите на класираните рисунки бяха осигурени от община Лясковец предметни награди и грамоти, както и сладка почерпка. Специалната награда на кмета на община Лясковец бе присъдена на Мартина Душева от VІ клас при СОУ „Максим Райкович”. Със Специалната награда на Областния управител бе отличена рисунката на Меган Стефанова Дрянова от V клас на СОУ „Вичо Грънчаров”. Наградата на областния управител връчи председателят на журито Мариета Гъркова и поздрави момичето от името на проф. Пенчо Пенчев. Останалите деца награди кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, но преди това тя приветства призьорите, като им пожела успехи и още много награди и в бъдеще.

              На І място при по-малките е четвъртокласничката Косара Йорданова Йорданова от   СОУ „Максим Райкович”, гр. Лясковец. На второ и трето място са двама ученици, също от ІV клас и също от лясковската гимназия Кристина Свиленова Стефанова и Цветомир Петров Хрулев. Поощрение в тази по-малка група художници получи Мелиса Ахмедова от Драгижево. Отличените от втора възрастова група – V-VІІІ клас са шестокласничката от джулюнското училище „П. Р. Славейков” Димитрина Иванова, която грабна първа награда и Християна Томова от VІІ клас на лясковската гимназия, завоювала престижното второ място. На трета позиция се подредиха двама художници – осмокласничката Севги Салимова от Писарево и Габриела Димова от V клас на СОУ „Максим Райкович”. В тази по-голяма група художници журито присъди и повече поощрения – три поощрителни награди получиха Йоана Йорданова, Илияна Филиппова и Анелия Влаева – и трите възпитанички на СОУ „Максим Райкович”. Общо 13 са наградените художници в тазгодишния конкурс, като 10 от тях са възпитаници на лясковската гимназия с преподавател учителката по изобразително изкуство Анита Костадинова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново