Японското изкуство „Суми-е“ показаха на арт-пленер

Публикувано на нд, 9 Юли 2017
309 четения

С демонстрация на традиционното японско изкуство „Суми-е“ завърши шестият арт-пленер „Павликени и света“. Форумът бе организиран от Общината в Павликени, фондация „Аматерас“ и Историческия музей  в града .

Един от петте японски творци-гости на пленера – Кенджи Сато, показа техниката на рисуване с калиграфско мастило и вода. Той увлече в уъркшопа си деца и възрастни, които нарисуваха красиви фигури, които после залепиха върху японски ветрила. Всеки от участниците получи по две четки  – за туш и за вода, от които трябваше да постави по няколко капки върху лист оризова хартия. Само след няколко минути двете течности образуваха върху белия лист красиви монохромни цветя. „Преведено, „sumi“ означава черно мастило, а „e“ – пътека и живопис, обясни  Кенджи Сато. Той допълни, че „Суми-е“ е бърза рисунка с туш и е свързана с дзен, философия в будизма. После показа как само с вода може да се изрежат фигурите от белия лист и да се залепят за традиционно японско ветрило. По-смелите  опитаха и калиграфско изкуство да изпишат с четката йероглифите за „мир“, „приятелство“, „обич“, „мъдрост“ и други.

Останалите японски творци също се включиха в атрактивната демонстрация. Тази година за пленера в Павликени дойдоха кураторката Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Ацуми Мурата, Норико Амано и Кенджи Сато, а от българска страна присъстваха Даниела Тодорова, Тодор Тодоров и Валентин Балев.  А изложбата с  творби на скулптура, живопис, графика, хартиено изкуство и керамика, беше открита от кмета на Общината инж.Емануил Манолов, председателя на фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров и директора на Историческия музей  Нели Цонева.

„За шеста поредна година нашият град се сближава духовно с традициите на една далечна и интересна  страна – Япония. При нас са петима много вдъхновяващи творци, на които горещо благодаря, че пожелаха да участват в нашия арт-пленер“, каза инж.Манолов при откриването на изложбата.

Дългосрочният проект на Община Павликени, Фондация „Аматерас“ и Историческия музей – „Павликени и светът“, има ясна международна културна политика за презентиране на културното наследство на града. Вече е създадена колекция от съвременно изкуство на различни жанрове от Павликени. Партньор от японска страна е професионалната организация NEXUS, която има дългосрочни взаимоотношения с  Фондация „Аматерас“ и представя  в Япония българско изкуство, а в България – японско изкуство.

Вася ТЕРЗИЕВА

Сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново