Яница Стойкова от Езикова гимназия спечели наградата „24 май“

Публикувано на чт, 10 май 2018
509 четения

Яница Стойкова от Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” ще стане 11-ия носител на наградата “24 май” на Община Велико Търново. Отличието за най-изявен абитуриент е в левовата равностойност на 1000 евро и се връчвана на официална церемония в Деня на българската просвета и култура.
Яница е победител за България в конкурса на Европейската комисия „Млад преводач“, носител е на втора награда в он-лайн конкурса „Слова с пера“ на фондация „Макензи“, отново с немски език. Има отличия в многоезичното състезание на Министерството на образованието и науката, първа е в цветната олимпиада по немски език, носител е на награда от състезание по журналистика, както и награда от национален младежки конкурс за есе.
Яница спечели всички гласове в комисията, която заседава преди час, най-вече заради индивидуалния си принос в проекти и програми на национално и международно ниво, в които е участвала. Тя е била координатор на екип към проект на Европейския информационен център, работила е по проект за четене и дискутиране на немски неадаптирани книги, проект на немската служба за академичен обмен, както и в проекта „Европейски памети“ по програмата „Европа за гражданите“.
Другият достоен кандидат за приза “24 май” беше сребърният медалист от Международната Мендеева олимпиада в Беларус Денислав Станчев. Зрелостникът завършва Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ и от години печели награди в областта на биологията и химията. Той отново се пребори за място в националния отбор на страната по химия и ще представя България на световната олимпиада, която ще се проведе през лятото в Чехия и Словакия.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново