„Зелена светлина“ за хеликоптерната площадка на областната болница

Публикувано на вт, 30 май 2023
7381 четения

Министерството на здравеопазването даде „зелена светлина“ за изграждането на хеликоптерна площадка в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Това съобщи д-р Красимир Попов в отчета си за своето едногодишно управление като изп. директор на лечебното заведение. От ведомството са изпратили мейл, с който одобряват изграждането на такава площадка на базата на направеното геодезичното проучване на терена. Площадката ще е с диаметър около 30 метра и ще е на мястото на старата, като може да бъде възстановена в кратки срокове.
„Имаше известни затруднения, но направих всичко възможно тази идея да се реализира. Оттук нататък на новото ръководство предстои да изготви проект и да го изпълни. Проведох предварителни разговори със специалисти и по груба сметка са необходими между 30 000 и 40 000 лв., което може да бъде направено и със собствени средства“, каза още д-р Попов.
По време на отчета на своето управление той подчерта, че болницата е в много добро финансово състояние. Д-р попов пое управлението на МОБАЛ през май 2022 г., а в понеделник за поста бе назначен д-р Даниел Илиев след провелото се Общо събрание на акционерите.
Досегашният директор представи отчет за последното тримесечие, което е първото, в което може да се направи съпоставка с управлението на предишното и сегашното ръководство на стационара. „За първото тримесечие на 2022 г. болницата е била на 944 000 лв. загуба, а за първото тримесечие на тази година е на 539 000 лв. печалба. До края на май печалбата надхвърля 700 000 лв. Броят на преминалите болни през първото тримесечие на тази година спрямо предходната е с 17 % повече. С 6,9 % повече са проведените леглодни, а коефициентът на ефективност от 0,97 % е повишен на 1,08 на сто“, посочи още д-р Попов. Той подчерта, че това показва изключителна финансова дисциплина за тази една година, което позволява лечебното заведение да се нареди на едно от челните места сред областните болници в страната. Също така стационарът няма просрочени плащания, работните заплати се изплащат навреме, а наличността в сметките на МОБАЛ е в размер на 2,7 млн. лв.
„Този финансов резултат не е самоцел на ръководството, а се прави с цел да бъдат посрещнати нуждите в лечебно-диагностичния процес, да бъде подобрена социално-битовата среда, в която се лекуват пациентите и за реновиране на част от отделенията, както и за въвеждане на нови методи на лечение“, каза още д-р Попов. Той посочи още, че за изминалата година болницата не е получила нито лев от Министерство на здравеопазването за капиталови разходи, докато за периода 2019 – 2021 г. са отпуснати 5 млн. лв.
Като успех бе посочена и подновената акредитация на МОБАЛ за нов 5-годишен период с оценка „Отличен“ за обучение на лекари специализанти по 23 специалности. В момента в болницата има 25 специализанти, като миналата година са привлечени 8 лекари, а за тази още 4 медици. В някои от отделенията, които изпитват проблем с недостига на кадри, каквото е Спешно отделение, са назначени двама нови лекари. По думите на д-р Попов именно тази структура се приема за лицето на една болница и за последните три месеца няма постъпила нито една жалба от страна на пациенти, преминали през спешното звено.
Сред плановете на д-р Попов беше разширяване на дейността на болницата чрез създаване на отделение за продължително лечение и долекуване. Идеята е то да бъде към Отделението за физиотерапия и рехабилитация, за да могат пациентите, които са изписани, но се нуждаят от допълнителни грижи, да останат в него до пълното им оздравяване. Отделението се намира в Стара болница, където имаше идея и за изграждането на частен хоспис. За създаването му имаше интерес от инвеститор, който бе готов да вложи между 1,2 и 1,3 млн. лв. В момента обаче не е ясно дали новото ръководство ще продължи тази идея и дали тези планове ще се осъществят.
На този етап част от базата на Стара болница – АГО, което е с добри битови условия, ще се използва като общежитие за настаняване на лекари и специализанти, които ще работят или специализират в МОБАЛ, за което няма да заплащат нито лев, посочи още д-р Попов. По думите му това ще има голямо социално значение за привличането на нови кадри.
Относно осигуряване на допълнителни специалисти д-р Попов припомни за неговата идея за съвместна дейност на болницата с УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Тя предвижда във В. Търново да идват високо квалифицирани специалисти. На този етап неврохирургия и инвазивна кардиология са започнали интензивно взаимодействие и се планира тук да идват лекари, които ще преглеждат и оперират в МОБАЛ.
Относно промените в ръководството на болницата, д-р Попов заяви че плановете му са да остане да работи в нея. „Точно преди една година казах, че ще бъда такъв директор, че когато дойде моментът да ме сменят, да мога да погледна колегите си в очите и да мога да остана да работя с тях. Със сигурност специалисти с моята компетентност се търсят, но първо ще си дам почивка, защото през изминалата една година темповете, които зададох изискваха моето непрекъснато присъствие. Искам да дам време и на новия директор и да видя дали ще запази дадената от мен посока или ще я промени“, каза още д-р Красимир Попов. И допълни, че едно от желанията му е да продължи увеличението на заплатите на работещите в болницата, тъй като най-големият проблем за лечебните заведения е ниското заплащане и липсата на кадри. Миналата година заплатите на лекари, специалисти по здравни грижи и санитари са увеличени между 20 и 40 %, а плановете за тази година са били да нараснат с още между 30 и 60 %. Д-р Попов подчерта, че увеличението на заплатите на персонала и бъдещите приоритети зависят изцяло от новото ръководство на болницата.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново