„Чудесата – това са децата“ бе мотото на празника по повод 50 години ЦДГ „Пчелица” в град Лясковец

Публикувано на пн, 18 май 2015
2506 четения

Най-старата детска градина в Лясковец „Пчелица“ опразнува 50-годишен юбилей от своето създаване. Празничен спектакъл-приказка се състоя в залата на местното читалище „Напредък-1870”, който малките артисти с много труд подготвиха за гостите и своите родители в публиката. Празникът премина под наслов „Чудесата – това са децата“. С танци, музика и песни малчуганите разказаха на многобройната публика една невероятна приказна история, сътворена от чудесата на децата. Целият спектакъл бе озарен от светлинно шоу, допълващо разказа на приказката. Спектакълът приключи с песента на Крисия „Детска планета” в изпълнение на бъдещата първокласничка Памела Попова от група „Мечо Пух“. Кулминация в тържественото честване на половин век детска градина бе внасянето на юбилейната торта на фона на песента „Честит рожден ден детска градина“, която запяха всичките 100 деца на сцената.

За своя 50-годишен рожден ден екипът на „Пчелица” и децата получиха много поздравления и подаръци от общинското ръководство в лицето на кмета д-р Ивелина Гецова, от Регионалния инспекторат във В. Търново, от директорите на детските градини и училищата на общината, от читалище „Напредък-1870“, фирма „Прити“ 95 ООД, ЕКОПАК България, РИОСВ-гр. В. Търново, Издателство „Слово“-В. Търново, осигурили наградите в конкурса „Моята детска градина“. Дарители за празника бяха и издателство „Анубис-Булвест“, фирма „Алпен“, фирма “Мо импекс”, фирма „Букет“ – осигурили тортата за децата, Строй Маркет – Петър Ночев, ЕТ „Нури“ – Анелия Тахрилова, Евро Инвест Консулт ООД и много други.

Като наследник на първото детско заведение в града ни, детската градина е пазител на традиции и ценности, но и последовател на новостите в образованието на най-малките, както и техния прозорец за бъдещото им развитие.

Безброй са успехите на децата и екипите, работили през половин вековното съществуване на детската градина. Всяка учебна година е наситена с много празници, инициативи и реализиране на проекти. През последните години децата работиха по програма Коменски „Песни, музика и традиционни инструменти в Европа”, „Пролет в Европа“, „Здравно образование“,  „Безопасно поведение на пътя”, „Екологично образование“, „Спорт, игри забава на зелената морава“ – за изграждане на спортна площадка с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“. В партньорство с НУ „Цани Гинчев“ бе реализиран проект „Подай ръка“, а през 2014 приключи мини-проектът „Слънчев двор за нашите деца“ с помощта на който бяха възстановени зелени пространства за изнесено обучение на деца и възрастни в двора на детската градина. Със спечелен от община Лясковец мащабен проект „Модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност” изцяло се модернизира детската градина. В процес на реализация е проект „Училище за толерантност“ с финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

В своята реч по време на юбилейния концерт настоящата директорка Анка Иванова с вълнение каза: „Дългият път през годините, не само с времето, а с човешките съдби на младите хора, започнали своя достоен живот от детската градина, направили първи стъпки в света на знанието, и днес продължава. 50 випуска с деца, които са вече пораснали наши възпитаници, 50 години на усмивки, детскa глъч, успехи, гордост и професионализъм. 50 години време, което променя неизбежно своя ход, но както тогава, така и днес и утре, целта ни е една – да развиваме потенциала на всяко едно дете. Историята на ЦДГ „Пчелица” не свършва до тук – тя продължава в бъдещето и ще се дописва от следващите поколения деца и учители”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново