„Синя стая“ за изслушване на деца по различни дела откриха в Районен съд-Павликени

Публикувано на чт, 16 мар. 2017
496 четения

Председателката на Районен съд Павликени съдия Радка Цариградска и художникът Мартин Петров с радост показваха новата придобивка на многобройните гости на откриването на „синята стая“.

„Синя стая“ , в която ще се изслушват деца по граждански или наказателни производства, беше открита  в Районен съд-Павликени. Целта е децата да контактуват със съдебната власт  опосредствано, за да се щади тяхната психика. Всъщност понятието „синя стая“ включва две помещения. Едното е обзаведено като уютна детска стая с диванче и етажерка, отрупана с играчки. Тук детето ще общува само с психолог, с помощта на който ще отговаря на задаваните му въпроси – например, при кого от родителите си предпочита да остане в случай, че те се развеждат, или да разкаже какво е видяло, ако е свидетел на престъпление. С помощта на камера звук и картина от този разговор ще се предават в съседна „техническа“ стая, където разговорът ще се записва от съдебния секретар, а реакциите на детето ще се наблюдават от съдията по делото. Детето ще влиза в „синята стая“ през отделен  вход, така че няма да има никакъв визуален контакт с родителите си или с престъпника по делото, на което то е било свидетел. Така след посещението си тук то ще остане с представата не че е било в съда на разпит, а че е ходило в някаква детска стая, за да си порисува или поиграе, и да разговаря с някого. Това обясни пред многото гости на събитието председателката на Районен съд Павликени съдия Радка Цариградска. Тя беше особено горда от факта, че съставът на Павликенския съд е разкрил тази стая със собствени средства и с помощта на приятели, и така е отговорил на специална Директива на ЕС и на Европейската конвенция за защита на детето. – Няма много такива „сини стаи“ към съдилищата у нас, особено в такъв малък съд, като нашия, а съм сигурна, че сме първите, направили това със собствени средства – заяви още съдия Цариградска. Тя благодари на павликенския художник Мартин Петров, който не само че е дарил проекта за художественото оформление на детската стая, но и сам го изпълнил.

Сред многото гости на откриването в Районен съд Павликени бяха председателката на Окръжен съд Велико Търново Теодорина Иванова, зам.-кметът на община Павликени инж. Венцислав Иванов, представители на социални и детски организации, съдии, адвокати и прокурори от Павликени и Велико Търново.

Елка СПАСОВА
Сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново