Вицепрезидентът Илияна Йотова на празника на Павликени: Институционалните противоречия не са добър белег за развитието на България

Публикувано на чт, 29 юни 2017
682 четения

Институционалните противоречия и конфронтации не са добър белег за развитието на България и за нейния имидж и няма как да се радваме на подобни новини, които, за съжаление,  всеки ден ни засипват, заяви пред журналисти  вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Тя пристигна за празника на Павликени, който се чества всяка година в Деня на “Свети Петър и Павел” .

Надявам се през следващите дни да се сложи ред и за големия скандал за НДК и прокуратурата да си свърши работа, посочи още вицепрезидентът.  Според нея е важно да се каже има ли нарушения, или не, за да се спре тази кавалкада от взаимни  обвинения и съмнения. НДК, което е част от големия проект за председателството на България за ЕС  от тук нататък трябва да върви по чист път. Нашата подготовка   за българското председателство  се наблюдава от всички страни, коментира още Йотова.

Искрено препоръчвам на народните представители да си свършат работата  по създадената  анкетната комисия в Народното събрание, която трябва да изнесе  цялата истина, за да се види кой какви ангажименти е поемал, отбеляза вицепрезидентът.  Важно е работата на комисията да бъде качествена и  през есента тези скандали да са приключили и да покажем пред света и Европа, че България е модерна държава, обобщи Йотова.Тя допълни, че се надява скандалите между институциите да не се отразят на имиджа на България като страна, председателства ЕС.

Празникът на Павликени събра много гости,  депутати, кметове, областни администратори, представители на бизнеса  и приятели на града. За тържествата пристигна руска  делегация от град Стародуб, Брянска област, и голяма група от  Румъния. Павликени уважиха също депутатите Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, видни общественици, интелектуалци и почетни граждани на града. Кметът инж. Емануил Манолов покани всички тях на обща среща и разговори.

По традиция  рано сутринта празникът започна със света литургия в храма “Рождество на Пресветая Богородица”. След това се проведе тържествената сесия на Общината.  Споразумение за партньорство в областта на икономиката, културата, изкуството, обмяната на опит и спорта подписаха кметът на Павликени  и кметът на Стародуб Дмитрий Винокуров. Инж. Манолов подчерта, че искрено се радва за сключеното споразумение с руския град, което е първата стъпка към едно дългогодишно приятелство, което е продължение на вековното братство между България и Русия. Сигурен съм, че гражданите на Стародуб и Павликени ще си бъдем полезни, заяви домакинът. След това инж. Манолов подари икона на “Свети Николай” на кмета на руския град.  Дмитрий Винокуров изрази надежда, че партньорските отношения между Павликени и Стародуб ще се развиват успешно и много скоро жителите им ще усетят това.

На тържествената сесия в Павликени със званието “Почетен знак – едностранен плакет” бяха удостоени Йордан Йорданов, Павлина Николова, Венета Мандева (посмъртно), Филип Филипов и  Ана Илиева.

Тази вечер празничната програма продължава в Летния театър със спектакъла “Осмото чудо” на ансамбъл “Българе”.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново