Велико Търново отново е фестивал (снимки)

Публикувано на нд, 22 юли 2018
605 четения

С пищно дефиле по главната улица “Васил Левски” започна 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново, форумът, който за поредна година великотърновци очакваха с голям интерес. С над 500-те певци, музиканти и танцьори, дошли от целия свят, за да покажат своя уникален фолклор, старата столица стана още по-пъстра, цветна и красива. Слоганът на фестивала тази година е „Лятото, което винаги ще помним…“

Групите от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България дефилираха от Студентския стол до сградата на Община Велико Търново, където всяка от тях представи кратък фрагмент от репертоара си. Малки и големи аплодираха екзотичните изпълнители и не спираха да се снимат с участниците от различните държави. Най-голям интерес сред публиката предизвика  появата на гостите от Боливия и Малайзия, които за първи път идват на фестивала. Търновци щедро възнаградиха с аплодисменти и “летящите грузинци”, които само с няколко движения успяват да оставят без дъх всеки свой зрител.

Откриването на Международния фолклорен фестивал продължи с издигане на знамената на България, Велико Търново и флага на събитието. Всички участници и гости бяха приветствани от зам.-кмета на старата столица проф. Георги Камарашев, който ги поздрави от името на кмета Даниел Панов. Проф. Камарашев  подчерта, че фестивалът е изключително популярен сред великотърновци, както и

чe с времето той се превърна в една от емблемите на града.

В следващите вечери концертите в Летния театър ще започват в 20,00 ч., а входът за тях ще е свободен, припомнят организаторите. В петък, 27 юли, ще е българската вечер, в която изява на сцената ще имат фолклорните формации и ансамбли “Искра” и “Търновче” от Велико Търново, “Развитие” от Севлиево, “Жар” от София, както и “Сидер Войвода” и “Раховче” от Горна Оряховица. В програмата на фолклорната фиеста, освен концертите във В. Търново, са включени още 10 в Дряново, Трявна, Добрич и други градове.

Томболата за зрителите, която се провежда съвместно с в. „Янтра ДНЕС“, ще бъде изтеглена на 28 юли преди официалното закриване на фестивала. В съпътстващата програма на фолклорната фиеста е включена и Международна научно-практическа конференция на тема „Обредната система като „живо“ културно наследство“.

Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България.

Весела КЪНЧЕВА

сн. Бранимир Бонев

loading...
Пътни строежи - Велико Търново