Велико Търново отбеляза Деня на Съединението

Публикувано на пт, 6 Сеп. 2019
354 четения

 

С военен ритуал за издигане на националното знаме започна отбелязването на Деня на Съединението във Велико Търново. На днешния ден се навършват 134 г. от знаковото дело, което обединява Княжество България и Източна Румелия. За да почетат годишнината пред сградата на Общината се събраха стотици жители и гости на старата столица, официални лица и почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“.

„Днес честваме едно от най-българските по своя характер събития. Това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело, е ярък израз на силата на нашия народ. На 6 септември 1885 г. нашите предци от двете страни на Балкана впечатляват цяла Европа със своята смелост, решителност и най-вече с родолюбието и искрената обич към своята родина България“, заяви в празничното си слово кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Той припомни, че именно в старата столица започват първите действия, свързани с историческия акт. На 29 август 1878 г. в историческата и духовна столица е създаден първият комитет „Единство“, който си поставя за цел обединението на българските земи. Сред основателите му са Жоржо Момчев, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, д-р Стат Антонов и др. Вдъхновени от отдадеността и родолюбието на тези велики търновци, българите скоро създават подобни структури от двете страни на Балкана.

„Нека всеки от нас се запита защо успява Съединението? Какво стои в основата на тези български чудеса – Съединението, а 23 г. по-късно – Независимостта? Отговорът не е труден – обединението, задружните усилия, единството между народ и политици, между управляващи и опозиция. Светлите бъднини пред България и пред българския народ са поставени на най-високо място и изместват лични и политически пристрастия и амбиции. Искрено вярвам, че днес също можем да бъдем единни. В името на по-доброто бъдеще пред нашите деца. Това е заветът, който ни оставиха нашите предци и да го следваме е начинът да се докажем като техни достойни наследници“, каза още градоначалникът.

След празничното слово на кмета възпитаници на ПМГ „Васил Друмев“ представиха литературна композиция, посветена на Деня на Съединението.

В знак на признателност на паметник „Майка България“ бяха поднесени венци и цветя от кмета инж. Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, народните представители Станислав Стоянов, Станислава Стоянова, Весела Лечева, Валентин Ламбев, доц. Милен Михов, общински съветници и др. Сред официалните лица на празниха бяха Великотърновският митрополит Григорий, представители на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, на държавни институции, организации и др.

Празничната програма ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, който ще започне от 21,30 ч. на площад „Цар Асен I”.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново