Възрожденска Елена отбеляза своя празник

Публикувано на пт, 21 май 2021
2558 четения

Възрожденският град Елена отбеляза своя празник на днешния 21 май – деня на Светите равноапостоли Константин и Елена. По традиция денят започна със света литургия в църквата „Успение на Пресвета Богородица“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. След това честването продължи в двора на Музеен комплекс „Даскалоливницата“, където бяха издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена.

Празника уважиха областният управител инж. Георги Гугучков и неговият заместник инж. Детелина Борисова, Весела Лечева – народен представител от 45-о Народно събрание, инж. Даниел Панов – кмет на община В. Търново и председател на Националното сдружение на общините в България, кметове и председатели на Общински съвети от областта, ръководители на държавни институции и други.

„Елена е град на книжовност, люлка на революционери, четници и големи държавници. Славно е нейното минало, но днес ние градим настоящето, което по достоен начин е продължение на заветите на предците. Еленският край е раждал и ражда трудолюбиви и будни хора, които в битка със суровата планинска природа са се калили, като истински балканджии, които държат на думата и на честта си, и в същото време са гостоприемни и отзивчиви, сговорчиви и с широки сърца. Вярвам, че трудностите, пред които днес сме изправени не са наказание, а изпитание, което да ни накара да работим още по-усърдно, да се борим все така упорито, да следваме неотклонно целите си, за да изпитваме истинска радост, когато ги постигаме“, заяви кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев. Той подчерта, че въпреки сериозните изпитания, свързани с пандемията, българинът е доказал, че умее да празнува и е празнувал и в много по-тежки времена. „Дори в най-мрачните години на робството хората са обличали най-новите си премени, излизали са на мегдана и са се веселили, за да покажат, че са по-силни от несгодите“, каза още инж. Дилян Млъзев. Градоначалникът поздрави и всички именици, пожелавайки им да носят своите имена с достойнсто и чест.

Своя поздрав към еленчани отправи и областният управител инж. Георги Гугучков.

„На днешния ден отново се събираме край Даскалоливницата, където е поставено началото на просветното дело и Иван Момчилов отваря първото класно училище в България. Тук, където Славейков дава името на тази сграда – Даскалоливницата, призвана да подготвя бъдещи учители. Днес всеки един от вас – вашите деца и хората в този град, носят силата на Балкана и духа на своите предшественици“, заяви инж. Георги Гугучков.

Празничната програма продължи с изпълнения на най-малките танцьори от Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ с ръководител Траяна Стоянова и вокална група „Балканджийче“ с ръководител Йорданка Грънчарова.

Програмата продължи на площад „Христо Ботев“ с изпълнения на ПФА „Искра“ – Велико Търново. В 19,00 ч. започват забавленията за децата, а в 20,30 ч. е началото на концерта на Деси Добрева. Кулминацията на празничния ден е пищната заря, която ще огрее небето над града.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново