Възпитаниците на лясковското читалище донесоха куп награди от три фестивала

Публикувано на вт, 8 юни 2021
361 четения

През уикенда деца от три състава на лясковското читалище „Напредък-1870“ участваха в национални надпревари и завоюваха много отличия. Малките ни танцьори и музиканти се представиха блестящо за радост на своите ръководители, родители и обществеността.

Момичетата на Валя Атанасова от Танцова школа „Ритъм“ се включиха в тридневното национално съревнование „Танцова въртележка“, състояла се в съседна Горна Оряховица. Танцьорите ни от „Лудо младо“ пък записаха поредно успешно участие в десетото издание на фолклорния форум „Насред мегдана в Арбанаси“, а възпитаниците на Музикалната школа за народни инструменти „Потомци” беше на музикален конкурс в Широка лъка. Балерините от лясковския „Ритъм“ се конкурираха в „Танцова въртележка“ с много индивидуални и групови изпълнители от София, Варна, Русе, Велико Търново, Търговище, Добрич, Габрово, Силистра и Дебелец. Изпълненията бяха оценявани от жури с председател Цветанка Гергинова – съдия в Национален конкурс „Път към славата”. Участниците от 19 танцови школи от страната на възраст от 5 до 18 години изпълниха над 200 танца в три жанра – съвременни и характерни танци и класически балет, разделени в четири възрастови групи. Наградите, които си завоюваха нашите деца от ТШ „Ритъм” са четири втори места, едно трето и едно първо, както и Специална награда във втора възрастова група в раздел характерни танци за изпълнението на „Хоро”. Грамота заслужи и ръководителката им Валя Атанасова за отлична работа с деца и младежи в областта на танцовото изкуство. Нашите момичета представиха предимно класически балет, но също и съвременни и характерни танци. Наградените им изпълнения са „Летете птици”, „Арабски танц”, „Валс“, „Танц на механичните кукли”, „Цветя” и „Феерия”.

В конкурса на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка пее, свири и танцува“, нашата школа представи лясковското читалище и града ни на високо ниво. Златен медал и първо място бе присъдено на Никола Ивайлов Симеонов – гайда в трета възрастова група, а за Денислав Йосифов – гъдулка, журито отсъди бронзов медал, при индивидуални изпълнители във втора възрастова група. За цялостно представяне музикалната школа за народни инструменти „Потомци”, с ръководител Стефан Печикамъков получи първа награда и медал в трета възрастова група. Събитието бе включено в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, а сред основните цели на Националния фолклорен конкурс е да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор от различните краища на България. Конкурсът се проведе в шест раздела, които обхващат индивидуални изпълнители на народно пеене и на народните инструменти гайда, гъдулка, тамбура и кавал, народни оркестри и камерни инструментални групи, народни хорове и камерни вокални групи, народни танци в четири групи, групи за автентичен фолклор. Всяка година разделът „С песните на…“ е отреден на известен фолклорен изпълнител, а тази година той бе посветен на народната певица Валя Балканска, изпяла „Излел е Делю хайдутин“.

Третата представителна формация на лясковското читалище ТС „Лудо младо“ също се съревновава в конкуренция с много състави от всички етнографски области на България. В надпреварата в Арбанаси възпитаниците на Павлина Кълчишкова в категория танцово изкуство – младежи от 13 до 20 години – завоюваха първа награда, грамота и парична премия от организаторите. Те спечелиха и най-престижното за всеки артист отличие – любовта и признанието на публиката и заслужиха Специалната награда на публиката – за цялостно представяне, която журито отреди именно за изпълненията на нашите прекрасни деца. Предстоят много летни изяви, в които лясковските деца ще се включат – и в морски фестивали като „Слънце, радост, красота“, и в Събора на овцевъдите, и в Петропавловския събор на триградието „Хоро се вие край манастира“ и още много други. Пожелаваме им успешно представяне и много награди!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново