Възможно е да има хоспис за над 1 млн. лв. в областната болница

Публикувано на вт, 14 мар. 2023
6357 четения

Част от старата болница да бъде превърната в хоспис с 50 легла предвижда в концепцията си за управление на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов. Вече са водени разговори с инвеститор от София. Предвижда се вложените средства за изграждането на хосписа да са около 1 млн. и 200 – 300 хиляди лева. Според процедурата, инвестиционното намерение ще бъде разгледано от Съвета на директорите на лечебното заведение, който след това ще направи предложението за разкриване на услугата до Министерството на здравеопазването. Това ще се случи едва след като станат ясни резултати от конкурса за директор на болницата, който МЗ обяви. Такова е желанието на инвеститора.
Д-р Красимир Попов пое поста изпълнителен директор на болницата в края на май миналата година до провеждането на конкурса и по думите му веднага се е сблъскал с ахилесовата пета на българското здравеопазване. „Извънредното положение, свързано с коронокризата, завърши април месец м. г., с което се прекратиха дотациите от държавния бюджет към лечебните заведения в страната. Това доведе до рязко падане на заплатите на работещите в болницата. За цялата 2021 г. болницата по тази линия е получила 9 млн. лв. допълнителни субсидии, до април 2022 г. те са били 3 млн. лв. Това са пари, дадени за работа в неблагоприятни условия и стимулиране на персонала. Над 90 % от тези средства са отивали във фонд работна заплата“, поясни д-р Попов. Първата работна заплата, която е трябвало да даде той, е била доста по-ниска. „С вътрешни преразпределения и ограничаване на разходите този дисбаланс беше преодолян. Успяхме да запазим болницата и нямаше напускане на медицински специалисти и служители. За в бъдеще целта ни е да направим основните заплати такива, че да отговарят на колективното трудово споразумение, но без да поставяме в риск финансовата стабилност на лечебното заведение“, посочи той. В момента в областната болница няма медицинска сестра и специалист по здравни грижи със заплата под 1000 лв., както и лекар със заплащане под 1200 лв. Запазено е допълнителното материално стимулиране, както и всички други социални добавки.
Във великотърновската областната болница в момента работят с около 30 процента недокомплектованост на отделенията. Единственото отделение, което няма дефицит на кадри, е АГО- комплексът, включително и неонатологията. По думите на д-р Попов тези две структури работят в изключителен синхрон. Отделението по съдова хирургия също. Нервно отделение за сега е добре, но трима от лекарите в него са пенсионери и във всеки един момент могат да решат, че искат да се отдадат на заслужен отдих. Липсват хирурзи, педиатри, нефролози. Приоритет за д-р Попов е привличането на млади специалисти. „Великотърновската болница е база за обучение на специализанти. Миналата година получихме нов петгодишен период за обучение по основните клинични специалности. През 2022 г. успяхме да привлечем и 8 лекари, които са специализанти. Те не са обвързани с никакви условия“, заяви директорът на болницата.
Д-р Попов вече е водил разговори най-голямото лечебното заведение в областта да си сътрудничи в бъдеще не само с филиала на Варненския медицински университет, но и със самото висше училище. Така в областната болница ще идват на практика освен медицински сестри и акушерки, и бъдещи лекари, които ще карат задължителния си летен стаж във В. Търново. Защо не и след време нашата болница да се акредитира и да стане университетска болница, посочи медикът
През миналата година болницата е с 944 000 лева счетоводна загуба. Няма просрочия, редовно обслужва контрагентите си и дава заплатите на персонала. „Загубата през първото тримесечие на миналата година е 880 000 лева. До 1 юни, когато поех управлението на МОБАЛ, е била около 1 милион лева. Така че загубата не се е увеличила през моето управление“, коментира д-р Красимир Попов.
Проблемите около новия болничен корпус, свързани със загубата на вода от пробития съд за резервна вода, неизправност в климатичната инсталация в един от секторите на корпуса, са на път да бъдат решени. След интервюто на д-р Попов за в-к „Янтра Днес“ представител на фирмата изпълнител се е свързал с него и го е уверил, че до края на този месец съдът ще бъде ремонтиран или ще бъде подменен.
Обсъжда се вариантът великотърновската болница да е едно от лечебните заведения, в които да има хеликоптерна площадка. Ако тя се намира на същото място, където е била старата, може да бъде възстановена в кратки срокове. Преди години, когато площадката е използвана, се е случвало на ден да има между 5 и 7 полета. С хеликоптерите са се транспортирали основно лекари специалисти за консултации. Те не са били оборудвани за реанимационни действия и превозване на тежко болни пациенти.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново