„101 каба гайди“ откриха събора на овцевъдите край Лясковец

Публикувано на пт, 10 май 2019
815 четения

С изпълнения на самодейния кукерски състав от Калугерово и на емблематичния оркестър „101 каба гайди“ бе открит Осмият Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир. След символичното прогронване на злите сили и изпълненията на родопските гайди, 5-годишната Йоана Лазарова от Варна изпълни песента „Когато бях овчарче“ по едноименното стихотворение на Иван Вазов. Заради краткотрайния дъжд се наложи официалните гости да се подслонят под шатрата с животните, където бе дадено началото на тридневното събитие.

„За поредна година ние представяме този отрасъл по един нетрадиционен начин, който увлича след себе си десетки хиляди посетители в рамките на три дни. Тази година имаме гости от 18 държави от Азия и Европа. Надявам се с всяка година това събитие да привлича повече и повече не само наши сънародници, но и хора от различни държави от цял свят“, заяви Симеон Караколев, съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.
Приветствия към посетителите отправи и кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, като символичен домакин на събора и зам.-министърът на земеделието и храните д-р Янко Иванов, който прочете поздравителен адрес от името на министър Румен Порожанов.
„Днешното изложение се осъществява със съдействието и финансовата подкрепа на Министерство на земеделието, което създава благоприятна нормативна среда за развитие в съответствие на действащото национално и европейско законодателство и осигурява възможности за подпомагане“, заяви зам.-министърът. Той припомни, че овцевъдството е един от приоритетите на МЗХ и през настоящата година Европейската комисия е одобрила помощ за млекопроизводителите в България в размер на 3,5 млн. лв. Освен това са отделени и 2,5 млн. лв. за изграждане на кланнически пунктове, като целта е повишаване на доходите и жизнения стандарт на родните земеделски стопани, каза още д-р Янко Иванов.

Сред официалните гости на откриването бяха още Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество, Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие и храни, евродепутатът Момчил Неков, областният управител на Великотърновска област проф. Любомира Попова, кметовете на В. Търново и Г. Оряховица – инж. Даниел Панов и инж. Добромир Добрев и др.

В тазгодишнмото издание на събора на овцевъдите участват над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни. Мотото на изложението е „Българските храни от български суровини“. В рамките на трите дни организаторите са подготвили мобилни музейни експозиции, занаятчийско изложение, кулинарни атракции, чевермета. Има десетки занаятчии, които предлагат интересни и красиви ръчно изработени сувенири, бижута и стоки за бита.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново