В приказно пространство превърнаха детското отделение на болницата (СНИМКИ)

Публикувано на вт, 27 февр. 2024
838 четения

Мащабният проект „Светулка“ за над 600 000 лв. превърна в приказно пространство детското отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Обновената педиатрия беше открита днес в присъствието на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, областния управител Ивайло Здравков, депутатите Димитър Николов и Людмила Илиева, зам.-кмета Нейко Генчев и още ред гости. Пълното му преобразяване стана факт след обединените усилия на фондаците „За доброто” и „Америка за България” и Ротари клуб – Велико Търново, като каузата им срещна подкрепата на още десетки хора.

„Светулка“ преобрази 13 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши, за да създаде среда, която подпомага процеса на лечение. Помещенията са изцяло обновени и с модерно оборудване и обзавеждане, светнаха с рисунки на приказни герои и цветове, които забавляват и успокояват. Обособена е и зона за игра, в която болните деца могат да общуват и да запазят социалната си активност. Обновени са лекарските кабинети и манипулационните, по нов начин изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Осигурено е допълнително модерно медицинско оборудване. Пациентите на отделението са средно 2000 на година.

“Няма държавна политика, която може да променя живота на хората, ако го няма доброто и гражданската активност. Зрелостта на едно общество се познава по начина, по който се грижим за най-уязвимите. Ако не сме обединени заедно, няма как да променяме България. Цялото това преобразяване на отделението само за 10 месеца означава, че имате огромна енергия за промяна. Поздравявам ви, защото да реновирате толкова помещения, и то в активна болница, си е направо геройство. Благодаря на всички добри хора, които сте повярвали в тази кауза, както и на ръководството на болницата“, заяви при откриването социалният министър Иванка Шалапатова.

Директорът на болницата д-р Даниел Илиев сподели, че е горд и щастлив от реализирането на огромния по мащаби проект. „Благодаря от сърце на фондация „За доброто” и „Америка за България”, които ни дадоха упованието, че ще изпълним този проект, който ние в „Ротари клуб“ отдавна бяхме планирали. Когато почувствахме подкрепа, работихме упорито това да стане реалност. Нашата болница не е перфектната болница, затово и имаме огромна нужда от подкрепа от цялото общество. Трябва да продължаваме напред, защото здравеопазването е сигурност“, каза д-р Илиев.

С 31 легла разполага детското отделение и в момента е с пълен капацитет – приетите деца са 34, тъй като имаме и резерви, поясни началникът на отделението д-р Валентин Точков. Има и обособена част със стаи, които, ако възникне нова пандемия от типа на ковид, са оборудвани с кислород и ще позволят отделението да приема пациенти, без да нарушава спокойствието на останалите. Педиатърът сподели, че изпитва чувство на удовлетвореност и пожелава в страната да има повече отделения като нашето педиатрично. Преди два дни родител на лекувано дете му споделил, че детското отделение вече прилича на болница в Люксембург, където лекува другото си дете.

„За десет месеца успяхме тотално да преобразим отделението. Бяха подменени инсталациите и отоплението, обособени отделни стаи по сектори, които да са подходящи за нуждите спрямо възрастта на пациента и да осигуряват необходимите удобства“, каза Надежда Рангелова, председател на Фондация „За доброто“.
„Вече сме партньори и приятели, изключително съм впечатлена от това, което сме успяли заедно да постигнем. Вярваме, че децата, семействата им, както и медицинските екипи заслужават качествено здравеопазване в предразполагаща среда“, заяви Нанси Шилър, президент на “Америка за България”. Финансовата помощ от фондацията е 215 000 лв., но това всъщност вдъхнови да се присъединят много повече дарители, добави Десислава Тальокова – изп. директор на „Америка за България“.
„Търсехме нашата голяма кауза, с която да отбележим 85-ата си годишнина и се насочихме към детското отделение. Дарението ни е над 200 000 лв., но с другите две фондации се получи мащабен проект „Светулка“, а откликнаха и много други хора от града и страната“, коментира Станислав Стоянов – президент на „Ротари клуб В. Търново“.

Обновената база за съжаление не решава друг основен проблем – липсата на медицински кадри. „Този проблем и при нас не е изключение, най-вече за медицински сестри, но и за лекари. Голяма част от сестрите са в пенсионна възраст и това затруднява работата. Надяваме се новите условия да привлекат специализанти, които по принцип търсят основно университетските болници. Имаме трима специализанти в отделението и се надяваме, че в бъдеще това е потенциалът, който ще замести нас“, коментира д-р Валентин Точков, като поясни, че за 10 години са имали 10 специализанти, като от тях останал на работа само един, а причината е заплащането.
Самият той е педиатър от 36 години и казва, че в днешно време се работи по-трудно отпреди, хората вече имат друго виждане, отвсякъде черпят информация и лекарите често се сблъскват с мисленето на родителите. Не могат да ги упрекват, но главната цел на медиците е децата да излизат излекувани от отделението.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново