В най-голямото лясковско училище първия учебен ден посрещнаха с обновени площадки и игрища

Публикувано на пт, 15 сеп. 2023
570 четения

В Лясковска община на училище тръгнаха общо 686 ученици. На 15-ти септември новата 2023-2024 година бе тържествено открита, както в  учебните, така и в детските заведения.

 С отношение на уважение към училищната институцията и учителите, всички малки, големи и още по-големи ученици и техните родители, станаха емоционални свидетели на празничното начало на учебната година. Радостно въодушевление, усмихнати лица и много цветя, изпълниха училищните дворове.

Особено вълнуващ и емоционален бе първият учебен ден за първокласниците. През тази учебна година с трепет прага на училището прекрачиха 91 първокласници. Те бяха посрещнати от своите класни ръководители в трите общински училища – НУ „Цани Гинчев“, ОбУ „П. Р. Славейков“ и най-голямото школо – СУ „Максим Райкович“.

Откриването на новата учебна година в гимназията започна с химна на България и посрещане знамето на училището. Сърдечно слово произнесе директорът Даниела Арабаджиева. През новата учебна година училище „М.Райкович“ отвори врати за 450 ученици от I до XII клас, разпределени в 24 паралелки. Учениците ще имат възможност да се обучават в добре обзаведени кабинети, да ползват компютърни зали, да спортуват в модерен физкултурен салон и на чисто нови спортни площадки. Цялостен ремонт на корпус I на училището бе направен миналата година, по проект за енергийна ефективност, спечелен от Община Лясковец. Настоящата учебна година стартира с обновено дворно пространство и ново изградени модерни площадки, също реализирани по проект на Община Лясковец. С реализацията на проекта бяха реновирани игрища и спортни площадки в териториалната рамка на първи корпус на училището, разположени на няколко нива – хандбални, волейболни и баскетболни, лекоатлетическа писта, изградено бе игрище за мини-футбол и фитнес, доставено е спортно оборудване, облагородени са зелените площи, изградени са алеи около тях и други. От удобствата и новите придобивки ще се възползват всички ученици в часовете по физическо възпитание и спорт и в извънкласните дейности за спорт и отдих. В първия учебен ден директорът пожела на учители и ученици да ги използват ефективно и да ги пазят. Поздравление към всички учители и ученици, както и към първокласниците отправи специалният гост на тържеството – кметът на Общината д-р Ивелина Гецова, благодарение на която бе направен, както цялостния ремонт на сградата, така и на всички игрища. Тя връчи и своите празнични подаръци на класните ръководители на трите паралелки първолачета – книжки с български народни приказки, със заръката към най-малките деца: „Бъдете любопитни и отговорни, послушни и внимателни в клас, за да се справяте лесно с усвояването на азбуката и със задачите, които ви поставят вашите първи учители“. На по-големите ученици пожела: „Желая ви успешно пътуване във всички сфери на науката, спорта, изкуствата и много вълнуващи приятелства“. Първокласниците поднесоха своя детски поздрав към всички присъстващи в новия двор, като рецитираха стихчета, тематични с вълнуващия първи учебен ден. След като звънеца разлюля своето медно гласче и директорът плисна менче с вода, техните учители и по-големите им батковци и каки ги поведоха към класните стаи. Предварително украсените стаи се оживиха от лъчезарните лица на най-малките и нетърпеливи ученици, на развълнувани родители и гостоприемни учители. Тази година трите паралелки първокласници ще бъдат въведени в чудния свят на познанието от утвърдените начални учители – Стефка Обрешкова, Марияна Бъчварова и Евгения Коева.

Първият училищен звънец удариха и директорите на двете по-малки училища – Даниела Христова и Диана Петкова. Там първокласниците са с по една паралелка, като в джулюнското училище децата ще води учителката Ива Цанева, а в началното в Лясковец най-малките ученици ще бъдат обучавани от Радина Данаилова. И там тържествата бяха пъстри и с богата програма, училищните сгради – украсени, мамещи, гостоприемни, а децата усмихнати и лъчезарни. И за първокласниците от НУ „Цани Гинчев“ и ОбУ „П. Р. Славейков“ имаше интересни книжки, подарък от кмета на общината, а също и поздравителни адреси към всички учители и ученици, както и към възпитателите и децата на всички детски градини на територията на община Лясковец – с пожелание за здраве, ползотворна и спокойна нова учебна година.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново