В навечерието на празника на жената в Лясковец две дами представиха творчеството си

Публикувано на чт, 7 мар. 2024
99 четения

В навечерието на Осми март – Международен ден на жената, в Музея на градинарството в Лясковец се състоя тематична с празника вечер на творчеството. Представена беше изложба от български шевици със заглавие „Българският код“. Авторката на красивата експозиция от близо 70 бродерии Снежана Францова запозна присъстващите със своите творения. Францова е позната на жителите на Лясковец като учител в СУ „Максим Райкович“, но тя е художник, творец, майстор на български шевици. Снежана Францова обясни значението и символиката на различните изобразени плетеници, фигури и знаци като родов код, присъщ за шевиците в българските народни носии, обясни значението на цветовете, като например червеното – цвят на рода, на кръвта, зеленото – на природата, кафявото и черното – на спокойствието, равновесието, земен знак и т.н. Представи и символиката на най-характерните мотиви – канатицата, елбетицата, маказа, дървото на живота и различни фигури като ромба, преплетени осмици – безкрайността, съединени върхове на триъгълници – родовото начало и други.

На фона на красивите бродерии, бяха подредени и книгите на авторката Веселина Кожухарова, която също е творец – пазител на българщината, но под друга форма на изразяване. Веселина Кожухарова е позната на лясковската общественост като вокален педагог, учител в ДГ „Пчелица“. След пенсионирането си, се отдава на писане – има издадени пет книги, в които умело преплита многоликите пъстри нишки на фолклора с богатата душевност на българите. Издава първо автентичната приказка „Жених на царкинята“, а за две-три години се появяват и книгите й „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“. Последния й литературен труд „До четвърто коляно“ пред присъстващите представи филологът Теодора Миновска, а самата Кожухарова чете най-впечатляващи откъси от творчеството си. Романът й „До четвърто коляно“ запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности. Образите на жените са многопластови, а сюжетът мелодично разкрива трудните им съдби. Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, като във всяка глава от книгата бавно и постепенно се разкриват образите на знахарката Мавруда и нейните потомци. Всяко поколение от жени наследява дарби – да разгадават сънища, да чуват гласовете на мъртвите. Дарби, дошли от природата и от Бога, от вярата, грижата и прошката. „До четвърто коляно“ е книга, която успява толкова нежно и мелодично да върне читателя във времена, които на повечето млади дори не са познати, но те със сигурност принадлежат на всички нас и ние принадлежим на тях, защото все пак сме потомци – коляно на един български род. И точно върху това в романа си е наблегнала писателката – синтезирала е едно внушително послание: дълг към приемственост на българските духовни стойности и дълг към опазване на родолюбието. Писан в стила на автентичния български дух от онова време, с използвани диалекти, остарели думи и думи с рядка употреба, романът засяга няколко теми – важни и актуални и днес: човешките добродетели, прошката, обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете. С размаха на талантлив писател, Веселина Кожухарова успява да ни предаде значението на принадлежността към рода, вярата в Бога и търсенето на доброто в живота.

Гости на представянето на книгите и изложбата бяха заместник-кметът Емилия Жилиева, общински съветници, читалищни дейци, библиотекари, граждани – почитатели на бродериите и шевиците, на българското. В края на творческата вечер горнооряховската писателка и лясковската майсторка на шевици бяха поздравени от заместник-кмета. Те получиха поздравителни адреси от името на кмета Васил Христов, получиха цветя и благодарности за това, че докоснаха присъстващите до българското, до корените, до красотата и трудолюбието на българката и до родните традиции. Поздравления получиха и от представители на лясковското читалище и от читалището в Шереметя. За доброто настроение на всички музикален поздрав поднесоха певиците от ВГ „Нежни сърца“, при читалище „Пробуда“, с. Шереметя, чийто художествен ръководител е писателката Веселина Кожухарова, а техен корепетитор е Стефан Митев.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново