В Международния ден на младежта лясковчани откриха младежка подвижна читалня

Публикувано на ср, 12 авг. 2015
728 четения

По случай отбелязването на 12 август – Международен ден на младежта, в Община Лясковец се проведе откриване на младежка подвижна читалня и четене на открито под мотото „Да четем заедно“. Това е съвместна инициатива на Община Лясковец и Младежкия дом във Велико Търново, в рамките на проект „Младежки информационно-консултантски център – Велико Търново”, финансиран от Министерство на младежта и спорта, където община Лясковец си партнира със Сдружение за младежки дейности и инициативи „Младежки дом” гр. Велико Търново, в рамките на Националната програма за младежта.

В първото четене на открито за младежи в град Лясковец се включиха зам. Областният управител Николай Петров, председателят на Общински съвет-Лясковец Даниела Арабаджиева, ръководителят на проекти към Община Лясковец Мария Илчева, като всеки от тях прочете откъс от любими книги пред събралите се младежи.

Това стана на открито, пред местното читалище, където 30 млади и по-възрастни лясковчани проявиха интерес и дойдоха да се включат в четенето. Най-малки участници бяха 5-годишния Христомир и второкласничката Ралица, които дойдоха със своите баби. Младите също споделиха своите любими книги с останалите участници, а в края на проявата всеки можеше да остави своята книга в специална дървена къщичка на колела, пригодена като шкаф за съхраняване на творбите.

Младежката подвижна читалня ще продължи да действа на входа на читалището и в големия градски парк, където се оформя подходяща зона за четене на открито. Принципът на действие е всеки, който желае да взема книга за четене, която след това да връща обратно и така книгите да достигат до максимален брой млади читатели.

Организаторите се надяват такъв тип събития да станат традиция в Лясковец, като по този начин смятат, че ще успеят да провокират желание у подрастващото поколение към четене и споделяне на любими книги чрез подвижната читалня. Голямо предизвикателство за партньорите по проекта е в Община Лясковец чрез книгите да се създаде общност от младежи на възраст между 15 и 29 години, които избират да прекарват свободното си време на открито в четене и споделяне. За следващата си среща четящите със съдействието на представители от градската библиотека, ще четат освен любими произведения, също и стихосбирките на млади лясковски поети, които са около 10 на брой, а организаторите ще ги запознаят и с почетните граждани на Лясковец – удостоени с почетните титли за своя принос в различни сфери на обществения живот.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново