В Лясковец Фестивал „Красотата на душата“ показа творчеството на майсторката на народни носии и сценични облекла Анелия Тахрилова

Публикувано на пн, 24 юни 2024
79 четения

За празника на Лясковец майсторът на шевицата, бродерията, на иглата Анелия Тахрилова организира фестивал, който премина под наслов „Красотата на душата“ и в него с дефиле на певчески и танцови състави бе представено разнообразие от народни носии и костюми. Всички в Лясковец познават Тахрилова като певец и танцьор. Но всички също знаят, че тя е творецът, който се грижи самодейците ни да бъдат с добра визия при сценичните си изяви. Тахрилова от години изработва носии, костюми и облекла на певчески и танцови състави, не само от община Лясковец, но и от региона. Шила е за почти всички състави от Лясковска община, както и за състави от Дряново, В. Търново, Церова кория, Балван, Ветринци, Първомайци, Поликраище, Горна Оряховица и други. Шиенето, тъкането, преденето е научила още от малка, но за колективи дрехи започва да изработва през 2012 година, когато в Лясковец бе поставено началото на „Карвинг фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“ – мащабен фест, в който всички наши творци трябваше да участват в редица събития. За децата от лясковските училища пък изработва през годините сценично облекло по проект „Заедно в изкуствата и спорта“. За ДГ „Радост“ Тахрилова шие облекло, когато работят по проект, представящ типичната Лясковска сватба, такава каквато Цани Гинчев я описва в повестта си „Женитба“.

Съвсем скоро Тахрилова е разкрила в Първомайци своя работилница, в която кани дами, които обичат да шият и бродират, да тъкат, и заедно там сръчните българки обменят опит и знания. Всяка умее различни неща, научени от майка и баба, и така взаимно попълват своите познания, всяка учи нещо ново от другите. Майсторката сподели също, че съвсем скоро си е закупила хоризонтален стан, на който в бъдеще ще реализира още нови идеи, ще тъче нови творби с много любов – кърлянки, вълненици, ръчници и престилките, които са характерни за северняшката носия. За себе си Тахрилова винаги казва, че изцяло е потопена в българския фолклор, традиции и занаяти.

Идеята да направи фестивал, който да покаже всичко, което е ушила през последните 12 години, идва преди доста време.  По организацията му работи още от началото на текущата година и много се радва, че общинското ръководство прегръща идеята й и нейното събитие стана част, именно от празничните изяви за Петровден. Самата Тахрилова иска да събере заедно всички, които носят нейните изработки, за да види как е започнала и какво е надградила през годините, за да си направи лична равносметка за постигнатото. Всичките носии, мажоретни и ромски костюми, тоги, театрални и други сценични облекла, изработени от нея, са разнородни и според случая и всеки път при ушиването на поредните, майсторката се старае те да са различни и единствени. Казва, че дори не знае колко е ушила, защото не ги брои. Бродериите разработва сама и преценява те да са подходящи за съответния състав.

Фестивалът събра повечето от нейните творения. При откриването на празника, два лъча дефилиращи деца, младежи и възрастни хора от 5 до 80-годишни участници, се сляха в пъстро множество от шевици и забрадки на централния площад „Възраждане“ в Лясковец. Събитието под надслов „Красотата на душата” разкри богатството на нашия фолклор, не само представяйки народните носии и облекла, но давайки поле за изява на творците, които пяха песните на България и танцуваха народните ни хора.

Поздрав към всички колективи отправи кметът Васил Христов, пожелавайки все така да съхраняват традициите, благодари на майсторката и й поднесе цветя в знак на дълбока благодарност за дългогодишния й труд. От своя страна, инициаторът на събитието благодари на общинското ръководство и на всички за участието, за приятелските взаимоотношения с всеки колектив, като изказа специална благодарност към Грета Коеджикова – професионален танцьор от ансамбъл „Искра“, която я е напътствала през годините.

На сцена се изявиха десетки колективи, като старт дадоха мажоретките от лясковската гимназия. Участие записаха и децата от детските градини в Лясковец, певци и танцьори от пенсионерските общински клубове, както и от читалищата. Облечени в своите разнородни носии в празничната песенно-танцова програма се включиха и гости от Дряново – певицата Мария Пенчева, гости танцьори и хорове от горнооряховско и великотърновско, както и театрален колектив от Първомайци.

Фестивалът беше мащабен, разнолик и пъстър и зарадва както всички участници, така и жителите, излезли на централния площад, въпреки непоносимо горещия неделен ден. На финала на празника на българщината се изви Чичовото хоро, а заместник-кметът Емилия Жилиева се обърна към идеолога на красивия фестивал, пожелавайки на Ани още много успехи. Тя изрази от името на всички присъстващи възхищението си към нейното творчество, труд и всеотдайност, и обеща в бъдеще пълна подкрепа от общинското ръководство, за да пребъде това събитие и да ни радва с пъстротата си.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново