В Козаревец канят на Ергенска сватба

Публикувано на вт, 20 февр. 2024
209 четения

В село Козаревец тази събота ще се проведе един от най-веселите празници, събирал през годините жители и гости от близо и далеч заради пищността си.

Организацията на ритуала „Тулум“ е на местното читалище „Земеделец-1899“, подкрепено финансово по културен календар от Община Лясковец. Зрелищното събитие, в което участват талантливите козаревски актьори, самодейци и доброволци, под режисурата тази година на Петко Николаев, е известно още като Ергенска или Мъжка сватба.

След 18 годишно прекъсване, ритуалът „Тулум“ е възстановен през 2008 година. До 2016-та се провежда всяка година, а оттогава читалищното настоятелство взема решение той да се организира на всяка високосна година, преди Сирни Заговезни, тъй като след Сирница има забрана за венчавки.

Играта на персонажа „Тулум” е в основата на събитието. Облечен карнавално и кукерски с торба дървесна пепел, той опушва ергените, за да ги отличи сред останалите, да ги накара да се засрамят и да встъпят най-сетне в брак, за да се множат семействата, рода, а с него и всеобщата надежда.

Тази година зрелищното събитие е насрочено за идната събота – 24 февруари и началото ще бъде дадено в 9:30 часа. Ритуалните действия ще стават на откритата сцена пред читалището в селото. Ще бъдат изпълнени „Засевки“ – пълнене чувала на тулума и бръснене на младоженеца. В 10:00 часа сватбарите ще вземат кръстник от площад „Славия”, а в 11:00 часа всички ще отидат за булката в дома й на улица „В. Търново” №16. Венчавката на младите ще бъде точно в 12:00 часа на откритата сцена пред читалището. Всички действия, съпътстващи тулума са смешни, забавни и съпроводени с много закачки.

Организаторите канят жители и гости на селото за зрелищната сватбена игра, като обещават хубава музика, кръшни хора и много смях.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново