В Деня на християнското семейство възрастните хора в Лясковец празнуваха две важни годишнини

Публикувано на ср, 22 Ное. 2023
366 четения

 Двоен празник си организираха пенсионерите от лясковския клуб „Зора”. Тази година те бележат 55 години от създаването на своята клубна организация и 30 години от сформирането на певческата група, развиваща творческа дейност при клуба. Честването на двата празника организираха новият председател Мария Драева с помощта на изявени членове, с подкрепата на Община Лясковец и отзивчиви спонсори. За тържеството си възрастните хора получиха от новия кмет на Общината Васил Христов кошница с цветя и поздрав да бъдат все така весели, да празнуват с песен още дълги години рождените дни на клуба си и да се радват на своята златна възраст. Към пожеланията си кметът прибави и ваучер с необходимата сума за закупуване на желан от тях подарък. Да уважат двойния празник на възрастните, дойдоха и кръстницата на клуба д-р Гецова, управителят на Домашния социален патронаж Женя Жан, председателят на общинския съвет на пенсионерите в Лясковец Калина Цацова и председатели от другите клубове на Лясковска община, които също отправиха празничните си поздравления.

Пенсионерски клуб „Зора“ е най-старият в Лясковска община. Той е първият открит от седемте клубове в община Лясковец, създаден в далечната 1968 година, под ръководството на Енчо Копанков и Миланка Нешева. В него кипи още тогава активен живот под ръководството на първосъздателите и тогавашните ентусиазирани дейци Георги Папов, Ганчо Заеков, Димо Цацов, Бояна Мечкова. Пръв председател тогава е Стефан Крънзов, а първото помещение на клуба се е намирало в местността „Моста“. То скоро се оказва тясно, поради големия брой желаещи възрастни да членуват в него и затова клубът е преместен в блок на ул. „Бузлуджа“. В началото броят на членуващите пенсионери е бил повече от 200 души, а най-многоброен е съставът на клуба през 1995 г. – наброява около 300 човека. В момента съставът му е 70 души. Още със създаването му под формата на дневен дом на пенсионерите за развлечение, отдих и почивка, се сформират певческа и театрална групи, както и физкултурна, наречена „Здравец”. Всички те развиват активна дейност и печелят награди в редица културни форуми и спортни състезания. На 21 април 1994 година възрастните хора се настаняват в ново помещение на улица „Трети март“, където се събират и до днес. През 2013 година за председател е избрана Веселина Благоева, която ръководи клуба с вещина в продължение на цяло десетилетие. През 2013 година клубът е кръстен и приема името „Зора“. Най-дългогодишен уредник е Христинка Бонева, която отдава 42 години от живота си в услуга на пенсионерите. Най-големите успехи за развитието на клубната дейност идват със създаването на певческата група „Чаровна възраст”, с ръководител Славка Стаматова. Пръв корепетитор е Иван Драгостинов, а по-късно дамите пеят под съпровода на Димитър Евтимов, с който групата беше до скорошната му кончина. С помощ от Община Лясковец, собствени средства на клуба и дарения, са изработени и народни носии, а по-късно и още един комплект носии със средства по проект на Карвинг-фестивала в Лясковец.

Певческата група има активна творческа дейност – самостоятелни концерти, участия в регионални фестивали, в общински празници и прегледи, в съборите на Беклемето, в Априлци, Черни вит, Севлиево, Царевец, в Петропавловски събор и Събор на овцевъдите и много др. Вече 30 години вокалната група за народни песни жъне успехи и печели награди – грамоти, дипломи, медали, плакети. Сега групата е с нов ръководител – Атанас Костов, утвърден професионалист, който работи с певиците по обновяване на песенния репертоар.

В областните празници и в регионалните и общински фестивали на кулинарното изкуство сръчните домакини от клуб „Зора” имат също редица завоювани призови места. Последната им изява в Първи национален фестивал на ореха приключи с Наградата на организаторите – едно от най-значимите за всеки кулинар отличие. Специалната награда на кмета на Козаревец в Празника на кокошата чорба също е тяхно скорошно завоевание, също награда имат и от Празника на градинарската чорба в Златарица, от Празник на лопуша в Бряговица. От конкурса „Пъстра трапеза“ кулинарният им отбор има приз за приготвени най-вкусни ястия, като уменията на кулинарките през годините са оценявани на високо ниво, не само от шеф Пеньо Иванов, но и от Ути Бъчваров.

В празничния ден, в знак на признателност за труда, отдадеността на песента и всеотдайната работа за издигане името на клуба, бяха наградени с Дипломи най-изявените в клубната дейност хора, а именно -14 кулинарки, едни от най-активните и награждавани дами в различни надпревари, Дипломи, плакет-сувенир и цвете получиха и шест певици – Мария Станчева, Калина Цацова, Еленка Георгиева, Мария Драева, Радка Иванова и Ирина Куклова.

И като на празник, всички се събраха около двете торти със свещички, пожелавайки си здраве, дълголетие и още много успехи.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново