В деня на духовността Лясковец празнува с шествие и концерт

Публикувано на нд, 24 май 2015
770 четения

На 24 май тържествата в Лясковец, посветени на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост започнаха с празнично шествие на учениците от трите училища в града. Шествието премина по централната улица „Трети март” и площад „Възраждане” под звуците на фанфарната музика и танците на мажоретния състав при СОУ „Максим Райкович”. В салона на читалище „Напредък-1870” се състоя празничния концерт, посветен на солунските братя. В него се включиха ученици от гимназията, НУ „Цани Гинчев” и НУ „Никола Козлев”, както и танцова школа „Ритъм” при лясковското читалище.

Приветствие към учители, ученици, културни дейци и хора на творчеството и словото отправи кметът на общината д-р Ивелина Гецова. „Това е празник на всички българи, възвишен празник на духа, на нашето А, Б, В, на първоучителите Кирил и Методий, които посяха преди точно 1160 години първите семена на знанието и запалиха искрата в душите на българите за наука, творчество и самочувствие”, каза в поздравлението си д-р Гецова. „Желая на всички здраве и успешни дела за развитието на образованието, за духовното обогатяване и културното възмогване на родния ни град! ”, пожела още тя.

Вокална група „Синигерчета” откри празника с тържествения химн на Стоян Михайловски „Върви, народе, възродени”. Рецитация на стихове, хумористична драматизация, песни, танци, ръченично хоро и изпълнения на мажоретния състав и балет „Ритъм” изпъстриха празничната програма за най-българския празник.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново