Ученици и учители от лясковското начално училище „Цани Гинчев“ отбелязаха патронния си празник с много инициативи

Публикувано на пт, 24 Ное. 2023
189 четения

През целия ноември месец всяка година ученици и учители от НУ „Цани Гинчев“ провеждат редица инициативи, с които отдават почит и уважение към учителя, писателя, фолклориста и наш съгражданин Цани Гинчев. В месеца, посветен на патрона учениците участваха в традиционния за празника им лекоатлетически крос „Златна есен“. Това бе първото от събитията, които се проведоха в чест на възрожденския книжовник, чието име носи най-старото училище в Лясковец. В лекоатлетическата надпревара победител при момичетата в по-малката възрастова група е Ивелина Гайнурова от втори клас, а при по-големите на първо място се класира Аделина Димитрова – ученичка от четвърти клас. При момчетата първенец стана второкласникът Георги Ненков, а при по-големите първото място е за Денислав Ангелов от трети клас. В спортната надпревара бяха наградени и завършилите на второ и трето място пробега, присъдени бяха и 10 награди за деца със специални образователни потребности, които пробягаха трасето със своите учители.

По повод провеждащата се повсеместно национална инициатива „Ден на четенето в България“, третокласниците проведоха открит урок в читалнята на библиотеката. С презентация техният класен ръководител Даниела Бърнева ги запозна с живота и делото на Цани Гинчев , а децата слушайки внимателно записваха в своите тетрадки основните факти от неговата богата биография. Специално за случая учениците бяха подготвили и рецитал по стихове на техния патрон, а от своя страна, библиотечните специалисти им показаха авторски книги на Цани Гинчев, някои от които издадени на стария правопис, като повестта „Ганчо Косерката” и „Български басни” от 1870 година. Децата разгледаха също с голям интерес и кумулативния том на литературно-научното списание „Труд” от 1880 г., чийто редактор и издател е бил Цани Гинчев, и в което е публикувал своите трудове.

Децата разгледаха в клас и книгата на Цани Гинчев „Нещо по българската народна медицина“, събрала в себе си билките и тяхното лечебно действие. В Деня на толерантността всички заедно създадоха в двора на училището свое дърво на посланията, където вързаха предварително написаните от тях листчета с най-различни послания. „Да бъдем милосърдни“, „Да помагаме на по-слабите“, „Да се подкрепяме и обграждаме с любов“ – бяха част от посланията, които учениците отправиха и които им помогнаха да стигнат до извода, че когато хората са обградени от приятели и чуват мили думи, се чувстват по-добре.

Интересна творческа инициатива бяха двата конкурса, в които се включиха талантливите буровчета – конкурсът за рисунка „Моето училище“ и за литературно произведение – „Животът в моето училище“. Рисунката на Лияна Григорова от трети клас спечели първо място, второкласникът Боян Петров заслужи наградата за проявена креативност, специални награди получиха Ева и Виктория Табакови, най-сполучливия портрет на Цани Гинчев нарисува Георги Николчев, специална награда за изработка на макет на любимото училище бе присъдена на Красимир Николов, а екипно за красив макет бяха наградени петима участници от III „б“ клас. В литературния конкурс най-добре се справиха третокласниците Гергана Илиева и Йордан Георгиев – наградени за най-емоционално написана творба, Лияна Григорова, Яна Рашев и Симона Нинова – за оригиналност, а за най-откровено написано литературно съчинение, отличията грабнаха Рая Костова и Ивайла Драганска.

На 24 ноември в Музея на градинарството се състоя празничният концерт на децата, който включваше литературно-музикална програма, като децата първо демонстрираха познанията си за живота и делото на своя патрон. Всичко в представената от тях програма, беше изпълнено от действащите в училището клубове за личностно развитие и по проектите, които училището реализира. Такива клубове са спортния клуб към Съюза на българските гимнастически дружества „Юнак“, клуб „Зипи“, клубовете „Добротворци“, „Малки медиатори“, „Родолюбие“, „Занимателен английски език“, „Прозорец към света“, както и клуб „Театри“. Със сценични изяви се представиха всички деца от различните класове на училището. Най-малките – първокласниците, изпълниха стихотворението „Аз съм българче“ и песничката „Опни ми, тропни ми“. По-големите ученици влязоха в различни роли, представяйки любими стихотворения и басни под формата на драматизации. Така третокласниците по артистичен начин изпълниха една от най-известните басни на Цани Гинчев „Заек и таралеж“, както и стиховете на поета „Есен“, „Чуй, труди се ти“ и „Кирил и Методий“. Последваха и много изяви, реализирани в изпълнение на училищните проекти. Най-мащабният проект, по който училището работи в момента е „Зелено училище“, финансиран по програма „Еразъм“. Децата показаха познания за разделното събиране на отпадъци, включиха се в различни спортни игри, изпълниха много песнички и танци и доказаха, че следват примера на братя Бурови и вървят по стъпките на патрона и всички наши предци с достойнство и с гордост. Те бяха поздравени от директора на училището Диана Петкова, която им връчи наградите от състезанията. От името на кмета на Община Лясковец Васил Христов и лично от свое име, децата поздрави председателят на Общинския съвет Сергей Добрев, който беше гост на празнуващите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново