Уникален релеф с гладиатори откриха в Никополис ад Иструм

Публикувано на нд, 2 Сеп. 2018
1278 четения

Уникален релеф, изобразяващ гладиаторска битка, бе открит от археолога д-р Иван Църов по време на разкопки в римския град Никополис ад Иструм.  Находката е изключително ценна, тъй като в България досега има само три подобни изображения, които доказват, че по нашите земи са се провеждали  гладиаторски двубои. Релефът е от 2-3 в. и бе открит под настилката на малкия площад в югозападния ъгъл на форумния комплекс. Според една от хипотезите е бил вграден на някоя от сградите, а според друга, може да е част от жертвеник, върху който са се правили възлияния преди гладиаторски битки.

„Интересното е, че върху този релеф е предадена динамиката на битката между две категории гладиатори – класическия гладиатор, въоръжен с къс меч, шлем и щит срещу ретиарий, изобразен с тризъбец, кама, мрежа и специален протектор, обхващащ част на гърдите и ръката“, обясни археологът д-р Иван Църов, който ръководи разкопките в археологическия резерват.

Жителите на Никополис ад Иструм са се забавлявали с организирането на гладиаторски битки, каквато била практиката в много от римските градове. Досега там нямаше открити преки доказателства за двубоите, освен три надписа, споменаващи за подобни двубои. Най-интересният от тях е открит през 1985 г. в т.нар. гимназион, в който младежите са се обучавали на спортни игри. Надписът е бил направен по повод 10-дневни гладиаторски битки, организирани от един от видните граждани на Никополис ад Иструм. Със свои средства той организирал борбите, в които участвали 10 двойки гладиатори, били убити и 100 диви животни, разказва още д-р Иван Църов. Битките са били в Амфитеатъра на града, макар че все още не е ясно къде точно се е намирал. На този етап няма данни за наличието на такова съоръжение, направено от камък, което предполага че е бил дървена конструкция, разположена извън чертите на селището. Досега в България са разкрити само три амфитеатъра, в които са се водили подобни двубои – в Марцианопол, дн. град Девня, в Диоклецианопол – дн. Хисаря, и в Сердика – дн. София.

Предстои релефът, намерен в Никополис ад Иструм, да бъде изследван, след което ще бъде експониран в Регионалния исторически музей.

Проучването на археологическия резерват стартира миналата седмица с разкопки  в последната непроучена югозападна част на форума. През 3 в. мястото е било малък площад, който по-късно рухнал, в следствие на силно земетресение. През 5-6 в. градската администрацията се изнася на хълма Царевец, а част от местните жители остават в Никополис. Те премахват рухналите колони, заравяйки ги в огромни ями, които след това заравняват с пръст. Днес оттам излизат множество интересни детайли, един от които е релефа с гладиаторите. След време всички намерени елементи ще бъдат обработени и при наличие на достатъчно финансиране ще бъде направена т.нар. анастилоза, при която оригиналните находки се повдигат и се допълват със съвременни материали, за да бъде направена възтсановка на това как са изглеждали, обясни д-р Църов. Заедно с него на разкопките работят Михаела Томанова, реставратор в Регионалния исторически музей във Велико Търново и докторант в СУ „Св. Климент Охридски“, и Мина Колева, която учи „Арехеология и история“ в Кентърбъри, Англия и за втора поредна година  участва в проучването на Никополис ад Иструм.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново