Творческа вечер събра почитателите на изкуството в Лясковец

Публикувано на пн, 22 юни 2015
592 четения

Вечер на творчеството събра повече от сто лясковчани в Центъра за младежки и социални дейности. Проявата е част от предпразничните събития, посветени на Петровден. Организатори са община Лясковец и читалището в града, към което твори литературен клуб “Вдъхновение”. Един от членовете на клуба – Валя Петрушева събра 85 свои стихове в стихосбирка, която нарече “Калейдоскоп”. Сборникът с поетични изповеди представи ръководителят на клуба Росица Петрова. Творбите са разпределени в седем раздела, обединени тематично и показващи светоусещането на поетесата.

Стана традиция в навечерието на празника на града всяка година лясковски поети да издават свой сборник с поезия. Тази година изповедите на авторката бяха извадени на показ пред събралите се гости и почитатели на нежното изкуство. Заедно с прозренията на юриста по професия, беше показана и творческата й нагласа да борави не само със силата на перото, но и умението й на майстор-дърворезбар. 30 дърворезби красяха залата, в която гостите чуха поетичните откровения на Петрушева. До поетичния калейдоскоп своето място намери и военната  проза на друг автор от Лясковец. Иван Мечков е родом от Лясковец, но от години живее в столицата. Написал е 11 книги предимно с военна тематика, но в тях е намерил място и за родния си Лясковец. Разказа повече не за самия си творчески път, а за голямата любов към мястото, където е роден. 30 години го делят от родното, но не престава да се връща към спомените. За своите съграждани той дари по няколко екземпляра от почти всичките си книги, предоставяйки ги за ползване в градската библиотека.

Кметът на Лясковец д-р Гецова поздрави творците и сподели с присъстващите, че традицията да прибавяме всяка година по едно бижу към литературната съкровищница на града ни е нещо много хубаво, че тази традиция гради духовното богатство на Лясковец.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново