Цяло село чества 145-ата годишнина на читалище „Надежда – 1872“ в Лесичери

Публикувано на нд, 22 Окт. 2017
698 четения

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов откри новия театрален салон

С много настроение, голям концерт на местни самодейци и фолклорна група от Дома на хумора и сатирата в Габрово, цялото село Лесичери чества 145-ата годишнина на местното читалище „Надежда – 1872“. С прекрасна предварителна подготовка и организация тържеството премина в новия театрален салон, който беше открит от кмета на Павликени инж. Емануил Манолов. Похвала за труда заслужават Даринка Филипова, Совка Топкова, Ангелина Георгиева и всички членове на читалището за самоотвержния труд в полза на културното издигане на селото. Не малко са златните, сребърните и бронзовите медали от фестивали и събори, които самодейците са донесли на Лесичери. Затова инж. Манолов награди най-изявените читалищни дейци и самодейци.

За вдъхновението и ентусиазма, с които преди 145 години хората са създали своето читалище, за труда и успехите на самодейните трупи, разказаха с гордост читалищни дейци. Името на читалището се свързва с  отец Матей Преображенски, който в началото го назовава „Селска радост“. В началото  свещеникът и още 25 будители поемат пътя на просвещението. Първи дом на културата е малкото параклисче, където до късна нощ мъждукат газеничета и свещи. Матей Преображенски носи книги, изгражда  революционен комитет и се подготвят 50 съзаклятници за участие в Руско-турската война. След освобождението на България от турското иго, читалището в Лесичери вече се казва „Надежда“.

Всяко представление на театралната трупа на читалището е празник. Артистите са и дърводелци, и художници, и майстори. Първите театрали са от местната интелигенция, поставят се пиеси на български и световни автори. През 1930 г. е организиран първият хоров състав, а 12 години по-късно е закупен и първият  радиоапарат. Хората се стичат да видят какво е това чудо.

Днес читалището развива активна самодейна дейност в новия театрален салон. С финансиране от Общината по проект съединихме двата клуба, подменихме дограмата, пода и така имаме нов театрален салон в сградата на библиотеката, разказа кметът на Лесичери Димитър Митрев. С дарения от хората са събрани 1200 лв., с които са закупени щори и  театрална завеса. Ентусиазмът е голям и отсега самодейният състав се стяга за Коледните празници.

Накрая в препрепълнения салон тържеството завърши с театралната постановка „Една калория нежност“ от Георги Данаилов. Гостуваха самодейците от читалище „Братство 1884“ в Павликени.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново