Цончо Балканджиев награден със статуетката на Фотографска академия за изключителен принос

Публикувано на нд, 4 юни 2017
1259 четения

Цончо Балканджиев с най-високата награда за фотография в България – статуетката за изключителен принос на Фотографска академия „Янка Кюркчиева“

Най-високата  годишна награда на Национално сдружение „Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ – статуетка и почетна грамота  получи павликенският фотограф-художник Цончо Балканджиев. Отличието се дава за изключителен принос към развитието на българската фотография. Връчването на наградата е станало в края на миналата седмица в София при откриването на годишната фотографска изложба „Фотоакадемика-2017“, с която стартира програмата на традиционния Месец на фотографията в България.

Най-високата награда за фотография в България Цончо Балканджиев заслужи с постиженията си в своя над 40-годишен стаж като фотограф. Майсторството е наследил от баща си Младен Балканджиев, също известен фотограф в Павликени. Цончо избира да се развива в областта на портретната и пейзажна фотография.  Запленен е от красотите на българската природа, особено цени прелестите на Родопите, които боготвори  и през пролетта, и през зимата и есента. Пропътувал е хиляди километри из България, попадал е в десетки сложни ситуации като опасни планински бури, непроходими снежни преспи, подмолни водоеми и какво ли още не – в гонитба на единствения миг, на най-подходящата за обектива светлина, да бъде на точното място в точния момент. – Фотографията е скъпо удоволствие, изисква много постоянство и търпение, но се отплаща богато с удоволствието на уловената в кадър красота – споделя Цончо Балканджиев.

Има над 100 снимки, оценени по достойнство и включени досега в 35 международни фотографски салона. Много от тях  са му донесли и заслужени награди. Цончо е носител и на международното признание „Артист на FIAP“ още от 2013-та година. Има 15 самостоятелни изложби. Последната, „Родопски шарки“, мина с голям успех в София в началото на тази година. Вероятно ще направи още една през есента – този път в родния си град Павликени по повод традиционния есенен панаир. Цончо Балканджиев се пенсионира преди две години като преподавател по изобразително изкуство в павликенските училища. Сега твърдо се е отдал само на своето любимо увлечение – фотографията. За да получи следващото международно признание – екселенс на FIAP, са му нужни 250 неповторими кадъра – приети за участие в международни  фотографски салони. Да му пожелаем крепко здраве, за да осъществи мечтата си!

Елка СПАСОВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново