Трифон Зарезан в Лясковец ще бъде отбелязан с традиционния винен конкурс, с празничен концерт, със зарязване и народно веселие

Публикувано на пн, 5 февр. 2024
139 четения

И тази година за празника Трифон Зарезан Община Лясковец организира станалата традиция надпревара за избиране на най-добрите винари. Общинският конкурс ще се проведе отново в навечерието на Деня на лозаря и винаря. На 13 февруари 2024 година в Музея на градинарството ще бъдат оценени всички предоставени за надпреварата вина на домашни производители. Дегустирането на вината ще извърши професионално жури в Музея на гурбетчийското градинарство и то е с начален час 14:00 часа на 13 февруари. По статут право на участие във винения конкурс имат пълнолетни граждани с постоянно местожителство в Община Лясковец. Желаещите да вземат участие в съревнованието трябва да предоставят предварително своите проби в музея. Производителите на вина в домашни условия могат да участват в конкурса и в двете категории – бели и червени вина. Задължително условие е да се включат с не повече от две вина от семейство. Всички желаещи да се съревновават, трябва да предоставят по една бутилка /по възможност стъклена/ с вместимост минимум 0.5 литра от своето домашно приготвено бяло вино, розе или червено. Пробите се приемат от служителите на Музей на градинарството в срок от 1 февруари /четвъртък/ до 12 февруари /понеделник/ във времето от 08:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 часа всеки делничен ден. Вина ще се приемат и в самия ден на дегустацията – 13-ти февруари /вторник/ от 08:00 до 12:00 часа. До участие се допускат избистрени, домашно-приготвени вина, представени в не надписани бутилки. Конкурсът е анонимен и при записване винарите няма да знаят под какъв номер се състезават. По време на дегустацията ще се допуска публика, като участниците в надпреварата нямат право да осъществяват контакт с енолозите. Председателят на журито ще обяви резултатите при приключване работата по оценяването на напитките. Община Лясковец предвижда по три награди в двете категории и класиралите се най-добри винари ще получат грамоти и парични премии за първо, второ и трето място.

В тържественото отбелязване на празника Трифон Зарезан се включват и творческите колективи при читалищата на община Лясковец. На 13-ти февруари от 18:00 часа в НЧ „Напредък-1870“, град Лясковец ще започне празничният концерт с участието на фолклорните състави от Община Лясковец – танцьорите от „Лудо младо“, танцова школа „Ритъм“, мерданския състав „Цветница“, козаревския клуб за народни хора „Хей, брей“, танцов клуб „Палитра“ от Джулюница, както и младите певици от драгижевската фолклорна група „Китчица“ и децата от Школа за народни инструменти „Потомци“. С благотворителна насоченост е тази година концертната програма, посветена на празника. Община Лясковец и читалище „Напредък-1870“ подеха инициатива в подкрепа на Цветина Грамова – ръководител на Детско-юношески оркестър за народна музика „Средногорци“, педагог, изключителен творец и будител. Тя е с тежка диагноза и се нуждае от трансплантация на стволови клетки, затова Община Лясковец призовава всички граждани, които ще посетят празничния концерт, да се включат в хуманната кауза. Събраните средства от дарителската кутия, поставена на входа на читалището, ще бъдат преведени за лечението на Цветина Грамова.

Програмата за Зарезан продължава на следващия ден с традиционното зарязване, което за втора поредна година ще се случи в лозовия масив на семейство Тахрилови, извън града – по пътя към Честово. В 10:00 за жителите ще бъде осигурен безплатен автобус, който тръгва от сградата на Общината към лозовия масив за ритуалното зарязване. Кметът Васил Христов, заедно с официални гости, изявени лясковски винари и граждани, ще зареже лозята според обичая. Както повелява традицията, ще бъде извършен и водосвет за берекет и благоденствие, а Цар Трифон ще нарече за здраве и ще прилее лозите с вино за изобилен плод. Зарезанска трапеза – подарък от кмета на Общината ще посрещне гостите сред насажденията, а собствениците на лозовия масив – младият лозар Димитър Тахрилов и родителите му Анелия и Петър Тахрилови, ще почерпят с вина – тяхно производство от реколта 2023 година.

След зарязването, на централния площад, кметът на Общината и гости ще отправят приветствия. Ще бъдат наградени и победителите в конкурса за домашно вино. Церемонията по награждаването е в 11:30 часа на откритата сцена на пл. „Възраждане“ в Лясковец. За жителите на града и гостите на празника е осигурена и почерпка за наздравица – бъчва с вино на централния площад, която за поредна година ще бъде подарък от „Тотал-Вини“. На площада лясковчани ще извият и празничното Зарезанско хоро, което ще поведат танцьори от професионален фолклорен ансамбъл „Искра“, с главен художествен ръководител Борислав Ангелов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново