Три големи изложби представя тази година ХГ “Борис Денев”

Публикувано на ср, 17 ян. 2024
753 четения

Художествена галерия “Борис Денев” ще представи три големи и няколко по-малки изложби пред жителите и гостите на В. Търново в рамките на тази година. Изложбената дейност в културната институция ще бъде разделена на две групи, като акцент ще бъде поставен върху трите основни събития, които ще бъдат съпроводени и от официални откривания.
Първото заглавие, с което галерията ще представи значим за българското изобразително изкуство автор, свързан с В. Търново, е “Греди Асса. Преди и сега”. Експозицията ще включва творби от фонда на ХГ “Борис Денев”, от няколко други галерии в страната и лични на автора. Изложбата ще бъде съпроводена от лекция на художника в същия ден – 21 март (в навечерието на празника на града). Второто значимо събитие, което ще обхване летния сезон на Художествената галерия в старата столица е “Васил Стоилов. Верен на живота”, като в него основно ще бъдат показани творби от фонда на търновската културна институция, а една по-малка част ще бъде представена от няколко галерии в страната. Откриването на експозицията е насрочено за 6 юни. Една традиция, която се опитва да наложи ръководството на ХГ “Борис Денев” през последните две години, е да се представя по една галерия от страната във В. Търново. На този принцип вече гостуваха творби от галериите в Ст. Загора, Кюстендил и Русе, а тази година вниманието на публиката ще бъде насочено към плевенската ХГ “Илия Бешков”, като събитието е предвидено за 19 септември, посочи д-р Мартин Митев, директор на Художествената галерия във В. Търново.
Във времето между тези три изложби за публиката са предвидени и четири експозиции с камерен характер. Те ще бъдат представени в Зала 19 на галерията и няма да имат официално откриване. Тяхната основна цел е представянето на фонда на ХГ “Борис Денев”, като в известна степен те ще обогатяват постоянната експозиция във времето на своето експониране. На рождената дата на патрона на търновската галерия – 7 февруари, публиката ще може да види документална изложба за автора. Ще бъдат показани важни документи, свързани с живота и творчеството на художника, също от фонда на културната институция в старата столица.
На 23 април ще бъде представена изложбата “Минчо Хаджиев. Флорентински етюди”, която ще запознае публиката с един невероятен рисувач на своето време, който за съжаление към днешна дата остава твърде непознат като личност и творчество. На 23 юли ще бъдат представени “Графичните образи в творчеството на Стоимен Стоилов”, а на 22 октомври, като последно събитие за годината, но не и по важност, ще бъде представено едно от знаковите лица на Факултета по изобразително изкуство, а именно Мотко Бумов. Изложбата е озаглавена – “Поглед към ателието”.
“Художествена галерия “Борис Денев” е институция с богата история и опит. През годините в нейните зали са се случвали редица важни събития, които са оставили важен отпечатък в културното развитие на града. След така наложителното реновиране на галерията през 2021 г. се наложиха и редица промени в нейната изложбена дейност. От една страна, обновената постоянна експозиция се превърна в акцент и лице на галерията. От друга страна, временните експозиции в последните три години насочиха вниманието към богатия фонд на галерията от близо 5 хил. единици (живопис, графика и скулптура)”, подчерта д-р Митев. След 2021 г. акцентът върху самостоятелните изложби беше изместен от експозициите, които представят както фонда на галерията, така и фондовете на редица други галерии и музеи от страната. Такива примери могат да се дадат с изложби като: “Завръщане към Велико Търново”, “Майсторът и кюстендилската изобразителна школа”, “Анета Дръгушану. Градината на човека”, “140 години Борис Денев”, “Светът на Любен Зидаров”, “Японските гравюри Укийо-е” и др. “Този тип изложби върнаха интереса към галерията и я превърнаха в притегателно място както за местната публика, така и за гостите на града. Дейността беше насочена към подбрани и стойностни експозиции. На подобен и изпитан вече принцип ще продължи изложбената дейност на галерията и през настоящата 2024 г.”, посочи директорът на ХГ “Борис Денев”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново