Третото рали в Лясковец не се отложи и приключи напук на лошото време

Публикувано на пн, 22 юни 2015
455 четения

За трета поредна година в Лясковец се състоя рали-състезание „Раховец Лясковец”. То протече в два последователни дни – на 20 и 21 юни, като трасето беше участъкът от стадион „Михаил Алексиев” до Петропавловския манастир – общо 3350 м. Надпреварата в Лясковец се явява четвърти кръг от Планинския шампионат на страната. Организатори са БФАС, Общините Горна Оряховица и Лясковец, СККА „Етър Рейсинг”.

Трасето, по което се състезаваха автомобилите, е едно от най-техничните в България и има атрактивни завои, което е удобно за наблюдение от феновете, съобщи рейс-директора.

Официалното откриване бе през първия ден, след като автомобилите преминаха административния и технически преглед в Горна Оряховица, а по-късно бяха изведени до старта в Лясковец. Тренировъчните три манша преминаха при изключително приятно време, докато на следващия ден още от сутринта валеше проливен дъжд, което много затрудни пилоти и организатори.

Победител в тазгодишното състезание „Раховец – Лясковец” е Пламен Стайков от АСК „Евроком Рали” с „Мицубиши Лансър”. При изключително неблагоприятни метеорологични условия Пламен Стайков завърши с общо време 04:57:58. На второ място в общото класиране застана Христо Манолов от АМСК „Боила Автомотор”, също с „Мицубиши Лансър”, трети се класира Любомир Мечков от „Джордан Рейсинг тим”. Вторият и третият в класирането преминаха двата манша за съответно 05:11:84 и 05:13:85. Отборната подредба оглави казанлъшкият АСК „Ефко Рейсинг”, следван от „Джордан Рейсинг” и АСК „Рангелов мотор спорт”. От местните представители най-високо в класирането застана прокурорът Емил Денев с „Рено Клио” от търновския „Мегапорт”, който е пръв в клас RC3 и девети в общото класиране. Десети е лясковчанинът Тодор Тодоров с „Фолксваген Поло” от „Етър Рейсинг”, който в клас НС4 зае трето място.

Заради аквапланинг още в първия манш отпаднаха Йордан Тодоров в клас НС4 със „Ситроен Саксо” и Ивелин Чапанов в НС3 с „Рено Клио”. От съображения за сигурност пробегът, вместо в предварително плануваните три манша, през втория състезателен ден протече в два. Дъждовното време не попречи на емоцията и освен окъпани от дъжд, пилотите се къпаха и с лясковско шампанско, а кметовете д-р Гецова и инж. Добрев им връчиха наградите и ги поздравиха за куража да победят, въпреки трудностите по трасето. Така напук на дъжда, състезанието не бе отменено и приключи без инциденти.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново