Тракторист попадна на двутонна надгробна плоча до Античния керамичен център

Публикувано на нд, 13 Ное. 2016
1158 четения

Гроб с двутонна надгробна плоча и оскъден погребален инвентар разкриха археолозите до Античния керамичен център край Павликени. Паметният знак датира от II век, на височина достига три метра и е широк 1,20 м. Върху лицевата му страна има релефни изображения на две женски и една мъжка фигури. Едната жена стои през олтар. Освен тези изображения, върху плочата се вижда и релеф на Тракийския бог конник. Има и надпис, от който става ясно, че погребаният е Гай Урсидий Сенецион, живял е 40 г. и е имал съпруга на име Юлия Валентина.

На интересното откритие съвсем случайно попаднал трактористът Валентин Савов. Докато разоравал нивите до Античния керамичен център, той закачил с плуга огромен камък. Мъжът веднага се свързал с Историческия музей в Павликени и повикал археолога Калин Чакъров. Той и двамата му колеги Поля Йорданова и Серьожа Петров успели да извадят масивния каменен блок. „Находката е изключително любопитна, защото у нас не са много надгробните паметници, които са намерени на мястото, на което са били поставени по римско време. Най-често попадаме на такива, които са били преместени и дори ползвани в градежи в по-късни години”, обяснява Калин Чакъров.

Когато археолозите започнали да повдигат плочата, отдолу излязъл гроб с минимални останки и скромен инвентар, но голяма историческа стойност. Гробът е иззидан с тухли и хоросан и е бил покрит с каменни плочи. „За съжаление някой още в древността е взел каквото е имало в гробната камера. Иманярите тогава са махнали една от каменните плочи над гроба и са разместили две от тухлите на градежа, за да вземат ценностите, с които е бил погребан въпросният Гай Урсидий. Че и друг е ровил в гроба, говори и фактът, че костите бяха разбъркани, но успяхме да извадим запазени няколко зъба и малко кости”, казва още археологът.

Част от ковчеже с метална конструкция, дървено сандъче за тоалетни принадлежности, бронзова монета и златен амулет, са оцелели след иманярските набези в древността. Археолозите са успели да съберат тези ценности и да ги приберат в местния музей. „Ковчежето има релефна украса, а монетата е с образа на Хадриан, а амулетът има формата на кривака на Херакъл. За щастие иманярите не са успели да ги открият”, обяснява Калин Чакъров. Той е категоричен, че находките са особено ценни, защото допълват историята на римската вила и дават още данни за разположението на гробището.

Тепърва предстои да бъде направен подробен анализ на цялата находка. Човешките останки също ще бъдат подложени на антропологичен анализ, за да е категорично ясно кой е погребаният, уточнява Калин Чакъров.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Булфото

loading...
Пътни строежи - Велико Търново