Традиционното състезание по спелуване проведоха в началните лясковски училища

Публикувано на чт, 2 мар. 2017
301 четения

За седма поредна година в българските училища се проведе състезание по спелуване. Над 6600 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 304 училища в страната  в продължение на цяла седмица. За седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee участниците се подготвяха по предварителен списък от 500 думи. Подготовката им започна още в началото на месец декември. Всяка година от самото иницииране на националната надпревара, в нея се включват активно и лясковски ученици.

За седма поредна година в състезанието участват ученици от НУ „Никола Козлев”, като на първи март се проведе училищния кръг от съревноваването по спелуване, т. е. произнасяне на английски думи буква по буква. Този първи кръг премина в присъствието на бивши ученици, печелили отличия в състезанието и членовете на обществения съвет към училището с председател Ирина Пангелова. Двама ученици отиват на регионалното състезание, което ще се проведе на 1 април 2017 г. в град Ловеч и това са четвъртокласниците Върбан Ефтимов, класирал се на първо място и Димитър Михайлов от IV клас, заслужил второто място. Националният кръг на състезанието е предвидено да се състои на 6 май 2017 в София.

В другото начално училище в Лясковец „Цани Гинчев” победители са Владимир Стефанов и Карина Димова, класирали се съответно на първо и второ място. 14 ученика от Начално училище „Цани Гинчев“ участва в състезанието „Spelling Bee 2017”. Владимир Росенов Стефанов спелува правилно думата shell и победи Карина Димитрова Димова, която се класира на второ място. Те ще защитават честта на своето училище в следващия кръг на състезанието. Двамата ученици заслужиха първите позиции, след като доказаха пред компетентната оценяваща комисия, че са изключително добре подготвени. Журиращите бяха американката Триша Теронес и Десислава Димитрова, първият победител в Spelling Bee и бивш възпитаник на училището.

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им, чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпуса на мира. Победители в миналогодишното състезание са Никол Петрова от СУ „Иван Вазов“ гр. Плевен и Владимир Живков от СУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Ловеч. Spelling Bee се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС” и се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново