Четири села в община Полски Тръмбеш се вдигнаха на протест заради лоши пътища

Публикувано на пн, 4 сеп. 2017
2722 четения

 

Жителите на селата Обединение, Иванча, Климентово и Долна Липница излязоха тази сутрин на протест заради лошото състояние на пътищата, които водят от Обединение към Масларево и общинския център Полски Тръмбеш. Преди два месеца те са сформирали инициативен комитет, които е организирал подписка, в която са се подписали над 1000 души.

Настояваме  за спешен и цялостен ремонт на пътищата Велико Търново – Масларево и Обединение – Полски Тръмбеш, които са в кошмарно състояние. Запълниха няколко по-големи дупки и си помислиха, че ще ни залъжат по този начин, но хората не са глупави и не искат да си трошат колите, заяви Снежана Йорданова от Обединение, която е председател на инициативния комитет. Как може пътищата около Бяла да са добре, защо за област Русе има пари, а за област Велико търново няма? Ние тук с танкове ли да се придвижваме?, възмущава се жената.

Сред протестиращите е и автомеханикът Пламен Пенев, който живее във Варна, но има наследствен имот в Обединение. Мъжът е категоричен, че четвъртокласната и третокласната пътна мрежа в цялата страна е в изключително лошо състояние, няма значение дали си във великотърновския или варненския край. Адмирации към Бойко Борисов за построените магистрали в Южна България и около София, но всички останали пътища в страната са под всякаква критика. Според Пенев, с въвеждането на тол системата пътищата в страната, пътищата ще се доразбият съвсем, защото много превозвачи ще предпочитат да не плащат и да минават по второстепенните отсечки.

Янка Борисова и Вичка Иванова са излезли на протеста с плакат  “Парите ни потъват в дупките”. Искаме да се оправи този път, за да не стават постоянно катастрофи на това кръстовище на изхода на селото. Нещо страшно е. Аз живея в първата къща, когато стане катастрофа, съм първият свидетел. От 17 катастрофи в последните години съм свидетел поне на петима загинали, все млади хора, ядосва се Борисова и показва паметник до пътя, показващ, че тук е загубил живота си човек.

При протестиращите дойдоха кметът на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров и председателят на Общинския съвет Маринета Кузманова.

Последните десет години многократно сме изразявали недоволството си от лошото състояние на двете пътни отсечки, но за съжаление няма положително отношение към тях от страна на държавата. При сегашното структуриране и бюджетиране на Агенция “Пътна инфраструктура” и областните пътни управления, на мен също ми е ясно, че липсват финансови възможности за ремонт на тези третокласни пътища, а за да няма, това е следствие от липсата на политики на държавната изпълнителна и законодателна власт, които да са насочени към съживяването и възможностите за живот в по-малките населени места, заяви Чакъров. Все по-големи са притесненията ми, че селата селата се обезлюдяват и липсват всякакви икономически условия за живот, а вече и инфраструктурата е в много лошо състояние, посочи още градоначалникът.

На мястото на протеста беше и шефката на Областното пътно управление Петя Каразахова, която обясни, че има изготвен работен проект за цялостна рехабилитация на 26-километровото трасе, включително и кръгово за по-голямо сигурност, но се търсят средства за финансирането му.

Хората са категорични, че ако исканията им не бъдат чути са готови да предприемат и по-сериозни действия, защото не искат да плащат винетки, а пътят, по-който всеки ден се движат, да е подходящ единствено за екстремен офроуд.

Весела КЪНЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново