Търсят доброволци за разкопки на Античния керамичен център

Публикувано на ср, 12 Юли 2017
709 четения

Търсят доброволци за участие в проучванията на Античния керамичен център край Павликени. В музея на открито, който показва римското керамично производство от II-III век, ще работи екип на археолога Калин Чакъров от местния исторически музей. Планирано е разкопките да се проведат от 7 до 31 август, включително в събота и неделя. Ентусиастите обаче могат да се включат в експедицията само за няколко дни, за седмица или повече, според свободното време, с което разполагат.

Археологът решил да се довери на доброволци, след като разбрал, че това лято няма да получи държавно финансиране за проучвания на обекта. Той се справи с помощта на непрофесионалисти и миналото лято, а разкопките дадоха отлични научни резултати.

По време на експедицията доброволците не само ще разкриват собственоръчно история на близо 2 000. години, но отново ще имат възможност да посетят интересни природни и археологически забележителности в района на Павликени и съседните общини, като римския град Никополис ад Иструм, легионния лагер Нове до Свищов, Марков камък до с. Лесичери, Пещерата и понорите в с. Мусина, ждрелото на р. Негованка и водопада Момин скок в землището на с. Михалци.

Първите проучвания на обекта, който е уникален за Югоизточна Европа, започват през 1971 г. До днес на територията на центъра са проучени над 50 керамични пещи и римска вила с баня с хипокауст. След дългогодишно прекъсване, разкопките бяха подновени през 2014 г.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново