Търновска художничка подреди изложба на… Антарктида

Публикувано на ср, 1 авг. 2018
842 четения

Френският президент
Емануел Макрон притежава
картина на Петя Илиева

Картините с български шевици и фолклорни елементи на великотърновската художничка Петя Илиева са представяли България на шест континента. Сред най-нетрадиционните места, на които авторката е показвала своите картини, е Антарктида. През 2015 г. картините са били подредени в специален кът в Българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън по време на предстоящата 24-та експедиция. Талантливата дама признава, че е посветила творчеството си на българските шевици дълго преди фолклорните мотиви и народните носии да станат модерни. Това е нейният оригинален начин да представи страната ни по света. Нейна картина притежава дори френският президент Емануел Макрон. Тя е подарък от съпругата на българския президент Десислава Радева за първата дама на Франция Бриджит Макрон. На нея е изобразена кюстендилска сая или т.нар. сукман, който изключително много впечатлил Бриджит Макрон.
Характерно за творчеството на търновката е, че изобразява различни елементи от всички фолклорни области в България. На платната си представя дори онези дребни елементи, които често пъти остават незабелязани, или събира различни по-големи детайли на едно място.
Петя Илиева е родом от Велико Търново. Завършва Националната художествена гимназия “Илия Петров” в София, след което се връща в родния град и продължава образованието си в специалност “Живопис” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. В периода 1997-1999 г. завършва във Виена “Реставрация на стенопис”. В момента Петя Илиева е докторант по визуални изкуства в Нов български университет, като работи по темата “Българското изкуство и фолклор като международни мостове и културна дипломация”.
“Откакто се помня, не съм си представяла, че ще се занимавам с нещо различно от рисуване. Моят дядо рисуваше и свиреше много добре, но само като хоби. Имаше желание и аз да свиря, но аз категорично отказах и заявих, че искам да рисувам”, с усмивка разказва Петя.
Зад гърба си има редица самостоятелни изложби в страната и чужбина. У нас нейни картини са представяни във Велико Търново, Велинград и София. Картините ѝ са експонирани в столичните галерии “Модо” и “Икар”, Музей за история на София, Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Софийска филхармония, двореца Врана, Народното събрание и др.
Една от последните ѝ изяви е по време на срещата на върха на европейските лидери в столицата в изложбата на открито на моста на НДК, по-известен като “Моста на влюбените”, през май тази година. Сред лидерите, които разгледаха творбите на талантливата търновка, са Ангела Меркел, Емануел Макрон и Тереза Мей.
Художничката има самостоятелни изложби в над 15 държави на шест континента Австрия, Франция, Белгия, Испания, Великобритания, Чехия, Украйна, САЩ, Индия, Китай, Япония, Оман, Ливан, Антарктида и др. Единственият континент, на който все още не е била, е Австралия, макар че вече има покана да подреди самостоятелна изложба. Участвала е също в 22 международни пленера в Европа, Азия и Африка.
Една от първите награди в нейната кариера е след участието ѝ в Националната детска изложба на тема “България земя животворна” през 1985 г., спомня си Петя. Казва, че обича да рисува всичко, но последните 8 г. пресъздава върху платната си българските фолклорни мотиви.
“Това е нещо много характерно за България и си казах, че всеки може да рисува какво ли не, но претворявайки българския фолклор, аз не представям себе си, а страната. В края на юли 2012 г. в Андора се проведе среща на ЮНЕСКО на артисти от цял свят, като в нея участвахме 32 души. Аз бях поканена да представя България и тогава реших, че ще покажа българския фолклор, свързвайки го с устойчивата енергия, каквото беше мотото на форума. Причината е, че цветовете излъчват много енергия, както и формите, мотивите, и това ни е съхранило като народ”, разказва авторката. Участва с три картини, които след това са представени и на Венецианското биенале. Пътувайки по света, Петя разбира, че хората, които се спират пред картините ѝ, откриват по нещо от техния фолклор. Това допълнително я мотивира да продължи в тази насока в търсене на междукултурни мостове, тъй като наблюденията ѝ са, че разликите между народите са по-малко, отколкото приликите. Същевременно, пътувайки по света, опознава останалите народи и научава много за тяхната култура и бит.
“Същите мотиви, като българските, можем да открием в балканските страни, Скандинавието, региона, който е бил част от Османската империя, Арабския свят, Северна Африка и дори в Латинска Америка. Сходството е предимно във формите и комбинацията между тях”, разказва Петя Илиева. Споделя, че обича да посещава арабските страни, тъй като открива голямо сходство не само във фолклорните елементи, но дори в чисто битовите предмети и манталитета. Обяснява си го донякъде с влиянието на тяхната култура по нашите земи, макар че по-скоро се дължи на прабългарите, които идват от азиатските земи.
Най-голяма подкрепа в работата си великотърновката получава от своя съпруг Николай Илиев, който също е художник илюстратор. “Когато го попитам нещо, свързано с работата ми, знам, че ще ми отговори абсолютно честно кое му харесва и кое не. На страничен човек не бих могла да се доверя по този начин, не само защото сме семейство, но и защото разбира от изкуство. Иначе сме много различни, аз обичам ярките цветовете, докато той като илюстратор има други предпочитания”, споделя художничката.
Сред по-важните ѝ участия до този момент са Международният фестивал за пластични изкуства в Монастир, Тунис, Трети пленер на ЮНЕСКО “Цветове за планета” в Андора, Съветът на Европа в Страсбург, Централата на ЮНЕСКО в Париж, Межународният фестивал на изкуствата в Маскат в Оман.
Весела БАЙЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново