Търновката Мария Павлова влиза в образа на Луиза в “Зоро” на Царевец

Публикувано на пт, 20 юли 2018
1680 четения

Със световната прима Мария Калас сравняват младата великотърновска оперна певица Мария Павлова. Освен че имат еднакви имена, българката удивително прилича на красивата гъркиня, покорила оперните сцени с гласа си. Талантливата болярка тепърва навлиза във великите роли на Калас.
Огромно предизвикателство и сбъдната мечта за Мария Павлова е образът на Джилда от шедьовъра на Верди “Риголето”. В тази роля тя вече е дебютирала във Варненската държавна опера през февруари. Там, след спечелен международен конкурс за млади оперни певци, търновката вече е щатен солист. Година по-рано на варненска сцена сопраното се представи успешно в ролята на Лучия от операта “Лучия ди Ламермур”. Но публиката продължава да аплодира успешните ѝ превъплъщения като Джемина в мюзикъла “Котките” и Констанс Бонасьо в българската премиера на мюзикъла “Тримата мускетари”.
В събота чаровната Мария отново ще излезе пред родна публика във Велико Търново. Тя ще изпълнява партиите на Луиза в легендарната история за Зоро. Борбата между доброто и злото ще оживее сред бойните кули на крепостта “Царевец”. Мюзикълът е част от програмата на Летния оперен фестивал “Сцена на вековете”. Великотърновци и гостите на града ще се насладят на вдъхновяващата музика на Джипси Кингс. Допълнителните аранжименти на Джон Камерън правят спектакъла още по-драматичен. На сцената сред руините на царския дворец ще има зрелищни борби с мечове, невероятни каскади, пищни костюми и горещи ритми на традиционното фламенко.
Ролята на Луиза е голямо професионално изпитание за мен, защото при мюзикъла има по-различна техника на водене на гласа, отколкото при оперното пеене. Аз не съм учила мюзикъл, затова за овладяване на този стил се доверявам на диригента Страцимир Павлов, а също и на собствената си интуиция, споделя 28-годишната Мария. Луиза е нежна, аристократична и в това отношение се доближава до останалите ми героини. Но от друга страна, тя е бунтарка, мъжко момиче. В “Зоро” има пеене, говор, танци и фехтовка, доста трудни за мен, признава сопраното. И допълва, че покрай репетициите така се запалила по фехтовката, че продължава да върти рапира и днес. За нас, оперните певици, е хубаво да има физическо натоварване, това е полезно и за гласа. В крайна сметка това помага на Мария да трупа нови умения, а за един артист това е много важно.
Талантливата певица е родена във Велико Търново преди 28 години, където е завършила Езикова гимназия с испански и английски език. Дъщеря е на известния професор по история Пламен Павлов, а майка ѝ Румяна е филолог. Има брат Христо, който, макар и да е завършил право, също е талантлив музикант. Двамата са прекрасен дует. Мария признава, че май с брат си са първите във фамилията, които се занимават с музика и пеене. Като дете тя е пеела в ученическия хор, но след това решава да кандидатства в софийската консерватория “Проф. Панчо Владигеров”, която завършва по-късно. Горда съм, че по пеене съм ученичка на доц. Велислава Караянкова, а по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. Дори бях и негов помощник-режисьор.
Младата изпълнителка е участвала в майсторските класове на Фиоренца Косото, Лариса Георгиева, Ана-Томова Синтова, Стефка Евстатиева и др. Но освен Мария Калас, в по-ново време нейният идол е румънската певица Елена Мошук. Любими са ѝ още Катлин Батъл, Елена Неребко, българката Соня Йончева. И когато учи ролите си, слуша техни изпълнения.
Преди няколко години Мария се включва в детските спектакли към Софийската опера и балет, където пее в “Червената шапчица”, “Хензел и Гретел”, Бременските музиканти” и др. Да пееш пред деца е много трудно, но пък е много добро начало за един прохождащ артист, признава сопраното. Децата усещат дали си искрен с тях, ако не ги грабнеш, нямаш успех. След това търновката получава две малки роли в “Дон Карлос” и “Тоска” на голямата сцена.
Преди две години Мария пее като солистка и в Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” във Велико Търново. Дебютира с оперетните роли Валансиен във “Веселата вдовица”, Арсена от “Цигански барон”, Лиза от “Графиня Марица”, Щаси от “Царицата на чардаша”. Това са най-хубавите ми собретни роли, отчита днес сопраното. Пътувахме много и натрупах друг вид опит – издръжливост, така необходим за една оперна певица. Заедно с изявите на търновска сцена, актрисата участва и в детските постановки в София.
Мария признава, че се е случвало да пее болна на сцената, но се е справяла. Не спазва някаква диета заради гласа си, но когато се появи проблем, набляга на билковите чайове. Най-обича да релаксира на морския бряг, това ѝ носи и вдъхновение за новите роля. Споделя, че все още не гледа към големите сцени в Италия, но вярва, че и това ще се случи някой ден. Оперната сцена е като мой дом, освен това имам подкрепата от цялото ми семейство, които са фенове на оперната музика. Да, рисувах, пишех стихчета като ученичка, но оперното пеене е в сърцето ми. Влезеш ли един път във въртележката на тази магия, тя те поглъща изцяло, споделя търновката.
А дали ще продължи с певческото изкуство, или ще се отдаде на оперната режисура, където по оценката на акад. Пламен Карталов също е безспорен талант, това още не е решила. Засега оперното пеене е надделяло, то е в сърцето ѝ и в това няма спор.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ
и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново