Танцьорите от Павликени, Сухиндол и Полски Тръмбеш обраха наградите на надиграването „Букет от ритми“

Публикувано на пн, 28 мар. 2016
1897 четения

Стотици участници в първото по рода си фолклорно надиграване „Букет от ритми“ в Павликени отнесоха у дома си като спомен от домакините по едно коренче от прочутите павликенски рози. Този жест беше на домакините, които организираха изявата за пръв път. Тя стана по идея на ръководителките на танцовите фолклорни групи в Павликени „Извор“ и в Сухиндол „Гъмзовяне“ Петя Петрова и Гергана Димитрова. Идеята им беше превърната в реалност в събота от организаторите община Павликени, читалищата „Братство 1884“ в Павликени и „Трезвеност 1870“ в Сухиндол заедно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Павликени. Участие в надиграването взеха танцови клубове от Павликени, Полски Тръмбеш, Сухиндол, Ресен, Шемшево, Бяла, Плачковци, Първомайци, Стражица. В журито участваха кметът на Павликени инж. Емануил Манолов-председател, секретарят на община Сухиндол Меглена Печинова, завеждащ отдел в общинската администрация на П. Тръмбеш Николинка Генова и д-р Анелия Данчева, създател и ръководител на танцовата фолклорна формация „Люти чушки“. Журито оценява изпълненията в два раздела – автентични народни танци и хореографски разработки.
Празникът в препълнената Спортна зала в Павликени започна с общо хоро на всички участващи състави, на което се хванаха и кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, председателката на Общинския съвет Ваня Антонова, общински съветници, хора от публиката. Водещата спектакъла Ценка Стоименова от сухиндолското читалище даде старт на надиграването с думите : „Дръж се, земьо, северняк те гази!“ През цялото време освен представящият се състав по в края на залата успоредно потропваха още две хора – било на публиката, било на очакващи реда си танцьори. Емоциите бяха на висок градус, а публиката щедро награждаваше всички с бурни аплодисменти.
Журито отсъди първа награда за изпълнение на хореографски разработки на невероятните танцьори от Сухиндол, следвани от танцовите състави „Извор“ Павликени и „Луди млади“ от П. Тръмбеш. Първа награда за автентични танци получиха изпълнителите от фолклорен клуб „Луди млади“ от П. Тръмбеш, на второ и трето място се наредиха изпълнителите от фолклорен клуб „Извор“ Павликени и танцьорите от Сухиндол. В Надиграването по двойки първи излязоха танцьорките на „Извор“ Павликени пред тези от гр. Бяла. Детски състави и формация „Люти чушки“ подгряваха публиката в паузите, докато журито заседава. Само „Люти чушки“ и малките „Чушлета“ излязоха над 70 души, сред които имаше цели семейства, лекари, инженери, учители, студенти, деца, ученици – всички лудо влюбени в танца. Полски Тръбмеш също присъства с два състава „Полянци“ и „Луди-млади“. Не сме изгубили надеждата за този народ – коментираха хора от публиката в края на спектакъла, а домакините обещаха догодина второто издание на „Букет от ритми“ да направят в Летния театър, за да няма върнати поради липса на места и сърдити зрители…
Елка СПАСОВА,
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново