Талантливите лясковски деца грабнаха престижни награди от конкурса „Пиленце пее“

Публикувано на чт, 29 окт. 2020
485 четения

От 10 до 25 октомври 2020 година се проведе Девети национален музикален и танцов конкурс „Пиленце пее“ в град София. Престижната национална изява от години преминава под патронажа на Министерство на образованието, Министерство на културата и кмета на София Йорданка Фандъкова. Културната проява е посветена на незабравимата певица Надка Караджова и бе организирана за пореден път по инициатива на нейната дъщеря Светла Караджова.

Основната идея на събитието е да съхранява, опознава и обича българския фолклор. Друга цел на организаторите е да откриват млади таланти и да помагат за тяхното професионално развитие. И тази година организаторите и професионалното жури дадоха шанс и мотивация на фолклорните таланти да творят, да се усъвършенстват и да докажат в съревнованието своята дарба.  В престижния форум взеха участие и възпитаниците на лясковското читалище „Напредък-1870“ – Танцов състав „Лудо младо“ с художествен ръководител Павлина Кълчишкова и корепетитор Иван Кълчишков, както и малката певица от Лясковец Елия Кълчишкова, с вокален педагог Вяра Петрова. При индивидуалните изпълнители в своята възрастова група, 6-годишното славейче от Лясковец спечели престижна награда златен медал и грамота за своето представяне. Тя изпълни песните „Мятало Ленче ябълка“ и „Песен за гайдарчето“. Колективно онлайн представяне направиха и нашите танцьори, изпълнявайки по два танца за журито. „На хорището“, „Детско веселие“, „Тракийски танц“ и „Копаница“ бяха високо оценени и децата завоюваха две награди в различните възрастови категории. Първо място и златен медал получиха децата от трета група и второ място и сребърен медал заслужиха танцьорите от втора възрастова група на ТС „Лудо младо“.

Ръководството на читалището и кметът на община Лясковец изказаха своите поздравления към медалистите, както и към техните преподаватели за изключителното им представяне, за неуморния труд, постоянството и обичта към фолклора и им пожелаха още много творчески успехи, които да градят бъдещия престиж на града и общината ни.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново