Светослав Петров от Елена с етнографска експозиция в Исторически музей – гр. Харманли

Публикувано на чт, 8 окт. 2015
1043 четения

На 7 октомври в Исторически музей – гр. Харманли бе открита нова постояна експозиция под надслов „Изворът на Белоногата“, с която на практика  прераства в „Музей на българката“. Експозицията заема целия втори етаж на музея и съдържа над сто народни женски носии и накити.

В първата зала под надслов „Рано ранила Гергана“ са представени носии от харманлийския край. Във втората са изложени носии от цяла България , сред които и една от Бесарабия. Традиционни накити пък могат да се видят в друга зала на музея.

Несъмнено голям интерес  предизвикват и носиите на младият родолюбец от гр. Елена Светослав Петров,  който гостува по покана на Историческия музей със своята колекция , събирана в продължение на дванадесет години.

Експозицията му пресъздава в носии българската народна сватба от старото време и в нея са включени 120 части от костюми, представляващи десет носии от различни краища на страната като : Разградско, Пловдивско, Луковитско, Родопи и други.

Основният акцент в изложбата е сватбата, като са представени мъжка и женска сватбени носии от Самоковско с характерните атрибути към тях (кумово дръвце сватбено знаме, дарове, чеизи).

Освен сватбените носии, Светослав Петров е предоставил за нуждите на експозицията  и три невестински носии със сложни забраждания  – „сокай“ от Търновско, кайца от Плевенско и китеж от Кюстендилско.

Има изложени също престилки, колани и накити.

Важен акцент в сбирката му е показаната колекция от дантели „кене“ с вшит конски косъм в тях, като сред най-ценните образци са „кенета“ от Копривщица и Пловдивско.

Експозицията му е изработена с етнографи от два регионални музея и ще остане в Исторически музей – Харманли до началото на март месец 2016 г.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново