Сурвакаха кмета на Лясковец д-р Гецова за Ромската Нова година

Публикувано на чт, 14 ян. 2016
863 четения

Учeници oт цялата страна cypвaкaха зa здpaвe пo пoвoд poмcкaтa Нoвa гoдинa. За седма поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ организира инициативи в област Велико Търново, посветени на Василица. Ромският празник продължава три дни – от 13 до 15 януари. В първия ден кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и администрацията бяха посетени от малчуганите от Детски център ,,Мост на надеждата”. Те сурвакаха кмета и изнесоха специална програма, посветена на Василица.  На 14 януари, както всяка година, баница с късмети подариха децата от джулюнското училище, благославяйки своя кмет и общината за здраве и берекет на ромски и български език. Д-р Гецова благодари на сурвакарите за сърдечните пожелания, дари ги с пакетчета сладки и парички за почерпка на всички.

Инициативите в София като цяло бяха част от национална кампания, която Център „Амалипе“, общностни центрове и десетки училища организират в цялата страна, давайки възможност на ученици-сурвакарчета да пожелаят здраве и берекет с традициите на ромския и българския фолклор. На 14 януари децата от цяла България, включително и възпитаниците на джулюнското училище бяха на посещение в столицата, за да сурвакат за здраве вицепрезидентът Маргарита Попова, вицепремиерите Томислав Дончев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева,  министрите на образованието, труда и социалната политика, здравеопазването, заместник-министрите на вътрешните работи и отбраната, Омбудсманът Мая Манолова, народни представители, посланиците на САЩ, Белгия, Германия, Норвегия, Дания, Швейцария, Нидерландия, Индия и Великобритания. Възпитaницитe нa ОУ  „П. Р. Слaвeйкoв” в Джyлюницa eдинcтвeни oт oблacт Вeликo Tъpнoвo бяхa избpaни дa ce включaт в пpaзникa в cтoлицaтa. Te посетиха aвcтpийcкoтo пocoлcтвo y нac, министерството на културата и други. Нашите ромски деца бяха приети особено радушно в австрийското посолство, след като така силно впечатлиха преди месец заместник-посланика Томас Щьолцл, който беше на посещение в училището им в Джулюница. Този път децата посетиха посланика, за дa сурвакат и пoздpaвят него и целия му eкип пo cлyчaй Вacилицa.

Нашето средищно училище „П. Р. Славейков”, с. Джулюница, където се обучават близо 80 ромски деца, е едно от водещите училища в България по отношение реализацията на проекти, с помощта на които се осъществява междуетнически културен диалог и така децата от различните етноси успяват да обогатят знанията си относно ромските и българските традиции, изучаването на обичаите и обредността, съпътстваща празниците на българи и роми. Знания за историята, бита и културата на различните етнически групи, учениците ни получават в продължение на няколко години в заниманията си по фолклор на етносите. Всичко това е постигнато благодарение на отличната работа и всеотдайната и силна взаимовръзка между ученици, учители, родители, представители на „Амалипе” и Община Лясковец.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново