След проект за 736 000 евро Античният керамичен център вече посреща туристи

Публикувано на вт, 16 май 2017
475 четения

736 000 евро бяха вложени в консервация, реставрация, социализация и популяризиране на Античният керамичен център край Павликени. ДНес лентата на обновения музей на открито прерязаха кметът на общината инж. Емануил Манолов, главният експерт от Министерство на културата Тони Милева, която е и координатор на проекта, изпълнителният директор на “Реставрация” ЕАД инж. Ангел Митев и директорът на Историческия музей в града Нели Цонева. Преди това молебен отслужи архимандрит Георги Сотиров.

“Днешният ден ознаменува приключването на най-мащабната кампания за опазване и популяризиране на Античния керамичен център през последните 30 г. През последните 10 община Павликени управлява, стопанисва и съхранява този обект. В това усилие сме неуморни и смятам, че наистина сме една от общините, които сериозно се отнасят към своето историческо наследство”, подчерта в приветствието си кметът.

Той припомни, че проектът се финaнcиpа по Финaнcoвия мeхaнизъм нa Евpoпeйcкoтo икoнoмичecкo пpocтpaнcтвo. След приключването на дейностите по консервация, до Античния керамичен център води нов асфалтов път с обособени паркоместа. Посетителите се придвижват по обновени алеи до консервираните и реставрирани антични сгради и пещи. Съвременните сгради също са ремонтирани и предлагат добри условия за осъществяването на археологически експедиции. В специално обособената част за възстановки, чрез автентични древни техники, са изградени нови пещи за изпичане на битова, строителна и художествена керамика. Оборудването в направената по римски образец грънчарска работилница е подновено, за да може съвременни грънчари да произвеждат керамика и да показват техниките от древността. Музейната сграда, както и всички останали постройки, са с ремонтирани конструкции и дограма. Всички осъществени дейности спомагат за възстановяне на древните грънчарски умения и за развитие на музея на открито.

В проекта са били ангажирани и млади хора от района, както и представители на ромската общност. С поредица от обучения по история, археология и грънчарство, деца от с. Върбовка придобиват умения за опазване на културното наследство. Благодарение на тях по протежение на пътя, водещ към Античния керамичен център, са засадени дръвчета. Туристическият обект вече има интернет сайт и страница във фейсбук.

Нов проект за музея на открито по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния е разработила община Павликени. Той е на стойност 300 000 евро, а средствата ще бъдат използвани за закупуване на техническо оборудване. Част от тях техниката ще се използва от археолозите на обекта – металотърсачи, дрон, сканираща техника. С електромобил, велосипеди и сегуей ще могат да се предвижват туристите по алеите в центъра.

Златина ДИМИТРОВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново