Скандал в ПМГ заради номинацията за наградата “24 май”

Публикувано на ср, 2 май 2018
2819 четения

Дванадесетокласникът Петко Казанджиев оспорва номинацията на ПМГ “Васил Друмев” за наградата “24 май” на Община Велико Търново, а това е прецедент в 10-годишната история на отличието. Призът за най-изявен абитуриент се връчва ежегодно в Деня на българската просвета и култура и е в размер на левовата равностойност на 1000 евро. Отличникът заяви, че решението на Педагогическия съвет е субективно и е взето с цел да бъдат задоволени личните амбиции на един от учителите в гимназията. Той е категоричен, че издигнатият от училището ученик не отговаря на критериите, заложени в статута на наградата, а така се уронва престижът на Природо-математическата гимназия.

“Знам, че нищо не мога да променя, защото няма как да съборя решението на Педагогическия съвет. Но искам да се опитам да се преборя със субективния фактор при избора на кандидатурата на училището за тази престижна награда. Защото именно субективизмът, предварителните договорки между учителите и войната между лобитата може да лишат гимназията от отличието“, заяви Петко. В негова подкрепа застанаха и съучениците му от класа по информатика.

Денислав Станчев, който преди броени дни се завърна със сребърен медал от Менделеевата олимпиада в Беларус, е номинирало за приза училищното ръководство. Другата достойна кандидатура е била на Петко Казанджиев. По време на петгодишното си обучение в ПМГ той е носител на повече от 30 призови отличия от национални и международни конкурси и състезания в областта на математиката. Негови статии и разработки са публикувани в различни академични списания и сборници, участвал е и в научни конференции в чужбина. Още в 10 клас е поканен да учи във Висшето училище по застраховане и финанси, а в 11-и получава студентски права за специалностите от Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски”. В 12 клас вече е приет и в шест университета, които са в топ 25 в света. От Нюйоркския университет, който е сред 10-те най-добри вуза на планетата, дори предлагат стипендия на талантливия търновец. Той обаче си е харесал Кингс колидж в Лондон, където ще учи математика с мениджмънт и финанси.

По време на вота в Педагогическия съвет 26 от учителите са подкрепили Денислав, а 24 са гласували за Петко. Неизбраният ученик е изпратил официално възражение, което е адресирано до директора на ПМГ, председателите на Общинския съвет и на ПК по образование, наука и култура, до шефката на общинската дирекция по образование и началника на Регионалното управление на образованието. В писмото той официално заявява, че номинацията на Денислав не  отговаря на чл. 8, точка 3 – критерий за индивидуален принос в разработването и участието в проекти и програми от международно и/или национално ниво в Статута на наградата “24 май”. На това основание номинацията “следва да бъде изключена от класирането, като невалидна. Ако ли не, отивайки на общински кръг, с което задоволява личните амбиции на г-жа Виолета Константинова, се елиминира възможността наградата да бъде спечелена от ПМГ поради дисквалификация на кандидата”, е записано във възражението.

Петко разказа, че Педагогическият съвет се е провел на 24 април, а на следващия ден, когато изтича срокът за подаване на предложения в Общината, ръководството на ПМГ е входирало номинацията. На 26 април поискал от директора Ангел Гушев да се запознае с протокола от събранието, но той обяснил, че документът още не е готов. “Как при неготов протокол ПМГ прави официално предложение до Общината?”, пита младежът. И призна, че не иска да оспорва постиженията на своя опонент, а желае да поправи една несправедливост, която се превръща в система за ПМГ. “М.г. също имаше достоен математик за наградата, но беше избран химик. Сега ситуацията е същата”, сподели Петко. Въпреки некоректното отношение на някои учители, той призна, че не е обиден на гимназията. Дори е приел поканата да подготвя училищния отбор за международно състезание по математика в Бургас. За да помага, превежда от английски задачи.

“За гимназията винаги е било много трудно да излъчи най-достойния кандидат за наградата “24 май”. За мен меродавно е решението на Педагогическия съвет и аз съм се съобразил с него. Най-тъжното е, че когато около една кандидатурата се разшуми, то всяка номинация от това училище се компрометира”, коментира директорът на ПМГ Ангел Гушев.

Златина ДИМИТРОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново