Шестима души с ХИВ са регистрирани от началото на годината до сега в областта

Публикувано на пт, 1 Дек. 2023
347 четения

Шестима души – петима мъже и една жена, от област В. Търново са регистрирани с ХИВ от началото на годината до сега. Това съобщи д-р Ирина Млъзева от Регионалата здравна инспекция по повод Световния ден за борба срещу СПИН. Един от случаите е установен в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в здравната инспекция. За сравнение, предходната година борят на инфектираните в областта е петима души, а през 2021 г. са регистрирани само два случая.

“Световният ден за борба срещу СПИН се отбелязва от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация, с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и към необходимостта от подкрепа и разбиране към хората, живеещи с инфекцията. От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Световният ден се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността на хората”, заяви д-р Евгения Недева, директор на РЗИ – В. Търново.

В здравната инспекция от началото на годината са се изследвали 408 лица от 17 до 93 г. От тях 259 са жени и 149 са мъже. Близо 69 % от изследваните посочват като причина за тестване „рисково сексуално поведение“.

115 от лицата са изследвани освен за ХИВ и за хепатит В, 168 и за хепатит С, като има 4 положителни проби, а 69 лица са се изследвали и за сифилис, като са установени 5 положителни проби.

По повод 1 декември в нашата страна е обявена национална АНТИСПИН кампания, която е под мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Кампанията има за цел да повиши обществената информираност за начините за предаване на ХИВ и други сексуално предавани болести и да мотивира все повече хората за отговорност към собственото здраве.

От началото на 2023 г. общо 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ статус на територията на страната. През периода 1986 – 2023 г. в България са регистрирани общо 4276 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени, като съотношението е 4:1 (185 мъже и 43 жени).

91 % от новите случаи са се заразили по сексуален път, а 9 на сто при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната  е възрастовата група 30-39 г. – 37 %, следвана от 20-29 г. – 24 на сто и 40 – 49 г. – 22 %.

Най-много са заразените в големите градове София – 64 лица, Варна – 31, в област Пловдив 23 лица, Бургас – 20 лица, Стара Загора – 10 и др.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново