Шести преглед на песента се състоя в лясковското село Драгижево

Публикувано на пн, 18 май 2015
824 четения

Празникът на лясковското село Драгижево по традиция се отбелязва в деня на Светците „Константин и Елена”, но винаги е предшестван от фолклорен преглед на песента. Песенният преглед се организира от местното читалище с финансовата подкрепа на община Лясковец и тази година фестът събра за своето шесто издание състави от общинските читалища и пенсионерските клубове, както и гости от други селища. В тазгодишния Шести общински преглед на песенното самодейното изкуство Дрвагижево 2015 година се включиха общо 250 самодейци от 13 колектива. Песенният празник се състоя в салона на читалище „Развитие-1894” с. Драгижево, като откриването беше направено от домакините от Група за обработен фолклор при клуб на пенсионера „Вяра” и драгижевското читалище „Развитие-1894”, ръководена от Цветанка Христова и учениците от Група за художествено слово.  Децата изпълниха стихове за родината, а по-възрастните самодейки изпяха „Българийо, ти наша, майко свята”, след което прочувствено слово за богатството на родния фолклор и нашите песенни традиции произнесе председателят на читалището Мария Петрова. Кметът на общината д-р Гецова поздрави всички самодейци, пожела им творчески успехи и да пазят песента, защото там се корени силата на българския дух. Управникът на Драгижево Цоньо Трънков също приветства и самодейци, и жители на селото, приканвайки ги да развиват и занапред песенното творчество и да празнуват с много веселие събора на селото.

Прегледът на песента бе трибуна за изява на малки и големи. Общо 23 изпълнения, от които на 7 индивидуални изпълнители, 3 дуета и 13 колектива зарадваха публиката. Най-възрастните певици бяха 83-84годишни, а най-малките от индивидуалните изпълнителки  – четиригодишната Кристинка Панайотова и петгодишната Николета Христова. Кристинка е от лясковската група „Росна китка” и на драгижевска сцена направи дебюта си с песните „Лаленце се люлее” и „Отде дойде, мамо”. Другата малка самодейка Николета Христова пее с Женския народен хор от Мерданя и в прегледа на песента тя записа индивидуално изпълнение, представяйки се с песента „Малка мома цвете брала”. От Лясковец се включиха три групи – читалищния Състав за стари градски песни „Бели ружи”, както и двата колектива при пенсионерските клубове „Зора” и „Мазневска чешмичка”. Мерданя участва с групите „Авлига” и Женски народен хор, Джулюница с група за стари градски песни „Пей сърце” и малките самодейци от формация „Хорце”, а Добри дял и Козаревец с по една фолклорна група при пенсионерските клубове и местните читалища. Гости-участници на празника бяха приятели на самодейците от Драгижево, а именно – Група за стари градски песни и шлагери „Незабравими спомени” при читалището „Иларион Драгостинов” в Арбанаси и два колектива от съседната ни община Златарица – Детска фолклорна група „Златарче” и танцов състав „Мераклийки” при златаришкото НЧ „Развитие-1885”.

За всички творчески колективи, дуети и индивидуални изпълнители, включили се в празника, организаторите бяха подготвили подаръци и грамоти. Макар, че прегледа на песента няма конкурсен характер, и миналогодишното, и настоящото издание бяха наблюдавани от доц. Митко Димитров, преподавател в катедра „Музика” при Великотърновския университет. Специалистът направи подробен разбор на изпълненията след приключване на прегледа и даде своите напътствия към ръководителите на групите. Особено впечатление му е направила малката Николета Христова, която по думите му пее много вярно, въпреки 5-годишната си възраст, а най-важното, което доц. Димитров сподели, е че настоящото издание е много по-добро от предходното, нараснал е и броя на изпълнителите от съставите, включват се и доста млади изпълнители, а всичко това е гаранция за успешно съхраняване на песенните традиции.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново