Седем първокласници в Павликенско няма да влязат в училище, родителите не ги пускат

Публикувано на пн, 11 Сеп. 2017
922 четения

Седем първокласници от Върбовка и Павликени няма да влязат в училище на 15 септември, защото родителите им не ги пускат, съобщи Катя Димитрова, шеф на дирекцията по хуманитарни дейности към общинската управа. Децата са от малцинствата, а мотивите на майките са, че не им трябва да учат . Засега отказите са само устни, но предстои новосформираните екипи за обхващане на всички деца в училище да посетят  тези семейства и ако  родителите пак са категорични, ще бъде изпратен сигнал до Дирекцията за социално подпомагане, за да им бъдат спрени  всички видове социални помощи, заяви Димитрова.

Други 130 деца на 5 и 6 години в общината не са записани в предучилищни групи и първи клас, защото живеят в чужбина или са се преместили в други региони. Няма обратна връзка какво се случва с тях, но се знае, че семействата работят в Германия, Англия, Белгия, Италия,  съобщи още Димитрова.

151  първолаци ще влязат в клас тази година в Община Павликени. Ще им бъдат подарени нови книжки със стихотворения на Цанко Церковски.

В седем училища в Павликенско тази есен ще удари школският звънец,  допълни кметът на Общината инж. Емануил Манолов. От тях пет са основни. Той не скри притесненията си за школото в Караисен, където има само 25 ученици и 12 души персонал. Кметът уточни, че по решение на Общинския съвет училището в Караисен е трябвало да бъде закрито, а учениците и персоналът – прехвърлени  в училища в Павликени. Бяхме осигурили нов автобус да вози децата,  които ще попаднат на квалифицирано обучение, извънкласни форми, столово хранене, занималня, модерна база. Но тъй като министърът на образованието не разреши училището в Караисен да бъде затворено, сега останалите 12 деца ще учат в маломерни паралелки и слети класове. А и няма интерес от страна на учителите, повечето от които са пенсионери, коментира инж. Манолов. По думите му разходите за издръжка на караисенското училище са големи, а е можело да се спестят и да се насочат към други училища на Общината.

Вася ТЕРЗИЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново