Създават Център за превенция и спорт за деца в Павликени

Публикувано на нд, 9 Юли 2017
464 четения

В Павликени създават Център за превенция и спорт за деца, който ще бъде открит в началото на септември. Партньори на  инициативата са Общината, ОД на МВР и РДПБЗН  във Велико Търново, Българското училищно настоятелство при ОУ „Филип Тотю“  във Върбовка, Дарителското  сдружение „Св. Иван Рилски“ в Балван и местното Сдружение на кметовете и кметските наместници в  Павликени, които за целта  подписаха споразумение .

Новата придобивка ще се намира в сградата на Центъра за подкрепа на личностното развитие (бивше основно училище), на ул. „Раковски“ 4, като Общината  ще предостави безвъзмездно две класни стаи, административна стая и сервизно помещение. Учениците ще имат достъп и до фитнес залата в сградата. Центърът  се създава по модела на съществуващия  комплекс в Балван и целта  е да обхване всички младежи, да уплътни свободното им време, като се използват различни  обучения – как  се действа при бедствия и аварии, как да се предпазят от трафик на хора, ще има беседи срещу вредните пороци – алкохол, цигари, наркотици и създаване у младите хора на добри навици, каза кметът на Върбовка и председател на Сдружението на кметовете в Павликени Антон Антонов. ОД на МВР ще оказва необходимата методическа помощ за правилното и пълноценно провеждане на заниманията с младежите.  А двете класни стаи ще бъдат ремонтирани и оборудвани с финансиране от Настоятелството  при ОУ „Филип Тотю“ във Върбовка. Едната ще бъде  с табла за безопасност на движението, както и с типичните предмети от работата на полицията – униформа, щит, палка и др. Втората стая ще бъде посветена на дейността на пожарната .

Идеята да бъдат създадени младежки клубове в селата на Община Велико Търново, а след това и Център за превенция и спорт за деца в Балван,  е на дарителското сдружение „Св. Иван Рилски“ . Вече работят 20 младежки клуба с педагози,  които децата посещават през свободното си време. Павликени се оказа първата Община, която споделя добрия опит на великотърновци.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново